Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Õsszel javíthatja ki hétfői hibáját a parlament

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Õsszel korrigálhatja a törvényhozás azt a bakit, amely miatt a parlamenti képviselők egy része a költségtérítés jövő évi megszüntetésével a jelenlegi költségtérítése dupláját kaphatja választókerületi pótlék címén - mondta az InfoRádiónak Göndör István, a költségtérítés megszüntetését indítványozó javaslat szocialista előterjesztője.

A hétfőn elfogadott és januártól életbe lépő új szabályok szerint az országgyűlési képviselők javadalmazása adóköteles: az alapdíj és a bizottsági vagy országgyűlési tisztségért járó pótdíj mellett jövedelemnek minősül a választókerületi pótlék és a lakhatási támogatás is, amelyekből számlák alapján írhatók le a költségek.

Ha egy képviselő egyetlen számlát sem nyújt be, akkor teljes jövedelme adóköteles. Jövő évtől minden egyes képviselő saját maga dönthet - ugyanúgy, mint a vállalkozók -, hogy nem gyűjt számlákat (ebben az esetben a bevételének 10 százalékát tekinti költségnek) vagy nyilatkozik év elején, hogy számlákat gyűjt, és becslést készít arról, hogy bevételének hány százalékát tudja elszámolni az év folyamán.

A Népszava pénteki számában úgy számolt be, hogy csaknem 70 képviselő akár a dupláját, míg az "átlagos" honatyák a másfélszeresét vihetik haza jelenlegi költségtérítésüknél a hétfőn elfogadott törvény alapján.

Göndör István, a költségtérítés megszüntetését indítványozó javaslat szocialista előterjesztője az InfoRádiónak azt mondta: a kész törvényhez kell hozzá igazítani a pótdíjak kérdését. Õszre ki fog dolgozni egy táblázatot, aminek az elfogadásával a tisztségviselőkkel kapcsolatos rendszert is helyreállítja a parlament - tette hozzá.

Az MSZP-s politikus kiemelte: az eredeti javaslata szerint egy "átlagos" képviselő, aki csupán egy bizottságnak a tagja, 20 ezer forintos havi veszteséget könyvel el jövőre, így ezzel ki lehet kényszeríteni, hogy mindegyik képviselő gyűjtse a számlákat. Göndör István elismerte, hogy azoknál, akik nem csupán egy bizottsági tagság után kapják a pótdíjat, az új rendszer torzít.

A szocialista képviselő közölte: a Népszava Szili Katalint hozta példának, de a házelnök nem az országgyűlési képviselők, hanem a közjogi méltóságok javadalmazása szerint kap díjazást. Hozzátette: arcpirító csak benzinpénznek nevezni a képviselői költségtérítést, ahogy a lap tette.

Hanganyag: Németh Zoltán