Több mint 2700 ember étrendje és csontjai egészsége között vizsgálták az összefüggést az ausztrál-vietnami közös vizsgálatban. Megállapították, hogy a vegetáriánusok csontsűrűsége átlagosan öt százalékkal kisebb, mint azoké az embereké, akik húst is esznek.
A különbség még nagyobb volt azoknál, akik minden állati terméket kizártak étkezésükből: az ő csontjaik hat százalékkal voltak gyengébbek - közölte Tuan Nguyen, az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány főszerzője.
Gyakorlatilag nem mutatkozott különbség viszont a halat, a tenger gyümölcseit, tojást és tejtermékeket is fogyasztó ovolakto-vegetáriánusok és a húsevők átlagos csontsűrűsége között.
Mivel az oszteoporózis egyre gyakoribb a fejlett országokban, a kutatók úgy vélik, hogy érdemes az étrend összeállításánál ezeket a lehetséges következményeket is figyelembe venni.
Fontos üzentet küldött a lakosságnak az Államkincstár