Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szonda Ipsos: csúcson a Fidesz, megállt a lejtőn az MSZP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európai parlamenti választáson való sikeres szereplés erősítette a Fidesz közvéleménybeli helyzetét, míg az MSZP fél éve lefelé tartó trendje megállt, ezúttal nem csökkent a támogatottsága - derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből. Závecz Tibor kutatási igazgató az InfoRádiónak elmondta: az ellenzéki párt 44, a kormányzópárt 12 százalékon áll. Táborának további növekedésével biztos politikai tényezővé vált a Jobbik, az SZDSZ 1-2 százalékos támogatottsággal bír, míg az MDF-es szavazók kicsit elbizonytalanodtak az európai parlamenti választás után - fejtette ki.

Az európai parlamenti választáson való sikeres szereplés erősítette a Fidesz közvéleménybeli pozícióját: májushoz képest a Fidesz további 6 százalékponttal, közel 500 ezer emberrel gyarapította táborát - közölte a Szonda Ipsos legutóbbi felmérésének adatait ismertetve Závecz Tibor. A kutatási igazgató az InfoRádiónak elmondta: támogatott 44 százalékos a népesség egészében, ami 3,5 milliós tábort jelent, a közvélemény-kutatónál ez a párt eddigi csúcspontja.

Az MSZP fél éve lefelé tartó trendje megállt, ezúttal nem csökkent a szocialisták támogatottsága - közölte Závecz Tibor. Hozzátette: a párt 12 százalékon áll, ami egymillió szimpatizánst jelent, közülük 600 ezer tekinthető biztos pártválasztói csoportnak.

A Jobbik támogatottsága emelkedett, jelenleg 7 százalékos, és közel 600 ezres táborral rendelkezik, de a tábor méretének megállapításánál nem árt az óvatosság, mivel ingázásokat és mozgásokat lehet látni - emelte ki a kutatási igazgató. Kifejtette: az EP-választások előtti napok mérései is jelezték, létezik szavazói átjárás a Fidesz és a Jobbik között, emellett a Jobbik-szavazók negyede az MSZP-sekből verbuválódott.

Az SZDSZ 1-2 százalékos támogatottsággal és 100 ezres szimpatizánsi táborral bír - mondta Závecz Tibor. Hangsúlyozta azt is: az MDF-es szavazók elbizonytalanodtak az EP-választás után, nehéz feladat számukra, hogy a személyi mozgásokkal és politikai ideológiai megoldásokkal vegyes képet felmutató párthoz hogyan viszonyuljanak.

Hanganyag: Németh Zoltán