eur:
394.9
usd:
371.59
bux:
66333.13
2024. április 16. kedd Csongor

Fél milliárd forint plusz az árvíz elleni védekezésre

Fél milliárd forint plusz forrást biztosít a kormány az árvíz elleni védekezésre, jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Hozzátette, az előrejelzések szerint a következő napokban újabb árhullám várható.

 500 millió forinttal egészítette ki a kormány az árvíz elleni védekezésre fordítható keretet, mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Azt mondta, ezzel az összeggel, és a tárca forrásaival a legszükségesebb munkákat el tudják végezni.
A miniszter elmondta, jelenleg a magyarországi folyókon 853 kilométer hosszan van érvényben árvízvédelmi készültség. Ebből 36 kilométeren harmadfokú, 345 kilométeren másodfokú a riasztás.

Szabó Imre hozzátette: az előrejelzések szerint a következő napokban újabb lassú árhullám érkezik. Ez azonban nem súlyosbítja a jelenlegi helyzetet, ugyanis a mostani ár addigra levonul.

A napokban leginkább Körmendnél ad sok munkát az árvíz ellen védekezőknek a Rába magas vízállása, itt ugyanis több helyen vízszivárgásokat kell kezelni. Emellett a kiöntött területeken vízminőség figyelő szolgálatot hoztak létre.

A miniszter elmondta 800 főt vezényeltek át a területre. Hozzátette, az igényelt eszközök időben eljutottak az igénylőkhöz, összesen 300 000 homokzsákot, 3200 négyzetméter fóliát, 1500 fáklyát, 365 köbméter homokot, és 3567 tonna kavicsot szállítottak ki.

Szabó Imre szerint a mostani áradás azt mutatta meg, hogy az elkövetkező években elengedhetetlen újabb víztározók megépítése.

A kormány a munkákra az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül 150 milliárd forintot különített el, amelyből 30 milliárd jut a Dunára. A miniszer elmondta, a legnagyobb folyónkon 200 km hosszan erősítik meg az árvízvédelmi szakaszt, és ennek következtében 970 000 lakos biztonsága nő meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×