Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Európai színvonalú nyilvános wc-k Budapesten? Majd 3-5 év múlva

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Évekbe telhet, hogy európai színvonalú nyilvános illemhelyek legyenek Budapesten - mondta az InfoRádiónak Báthory Mariann, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a közműcégre bízta az utcai vécék üzemeltetését és fejlesztését.

Most, hogy a csatornázási művek ismét átveszi üzemeltetésre a nyilvános illemhelyeket Budapesten, haladéktalanul megkezdi az uralkodó állapotok felmérését. Ezt követően prioritási sorrendet állítanak fel a meghozandó intézkedéseket illetően. Az engedélyezések után nagyjából fél év múlva indulhat a felújítások látványosabb része - vázolta az InfoRádiónak Báthory Mariann, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője.

A csatornázási művek nem tervezi, hogy alvállalkozónak adja ki üzemeltetésre a vécéket. Ugyanakkor még azt sem tudják, hogy milyen állapotok uralkodnak - mondta Báthory Mariann. Szavai szerint három-öt év múlva lesz a szolgáltatás európai színvonalú.

Amikor a vállalat 1996-ban az Il-Net Kht.-nak adta át az üzemeltetést, akkor 112 illemhely működött a fővárosban, ma viszont csak 39 üzemel a megmaradt nyolcvanból. A felújítást és a hálózat bővítését a csatornázási művek saját forrásból állja - szögezte le a szóvivő. Pontos összeget viszont még nem tudott mondani, azonban százmilliós nagyságrendre tette a költségeket.

Egy felmérés alapján megismert igényekhez igazítják az illemhelyek kialakítását. Ahol lehet, építenek, ahol nem, ott más megoldást keresnek. Hogy kell-e majd fizetni a belépésért, arra Báthory Mariann nem tudott válaszolni.

Hanganyag: Sigmond Árpád