eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Morvai: Gyurcsány nyílt diktatúrát vezetett be - videó a Nádor utcai rendőrakcióról

Morvai Krisztina szerint elfogadhatatlan, hogy egy európai parlamenti képviselőjelöltet bántalmaznak a rendőrök, ezért a Jobbik leendő listavezetője büntetőfeljelentést tesz. Ezzel egyidőben az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságához, és az Európai Parlament elnökéhez fordul, hogy felhívja a figyelmet a magyar rendőrség március 15-i fellépésére.

Az a vakmerőség, hogy a nyílt utcán, a kamerák előtt bántalmaznak egy, az európai parlamenti választásokon induló listavezető politikust, arra vall, hogy Gyurcsány Ferenc nyílt diktatúrát vezetett be - mondta az InfoRádiónak Morva Krisztina, a Jobbik EP-listájának leendő vezetője (bár a Jobbik már bejelentette, hogy Morvai vezeti EP-listáját, az ajánlószelvények és a lista hivatalos leadásáig jogi szempontból nem tekinthető képviselőjelöltnek).

Ezért szerinte össze kell fognia mindenkinek az emberi jogok és a demokrácia visszaállításáért. A sajtónak és minden jóakaratú embernek le kell számolnia azzal, hogy aki az utcára megy és él véleménynyilvánítási, gyülekezési szabadságával, az "renitens, deviáns, veszedelmes randalírozó".

A rendőrség tagadta, hogy bántalmazták volna Morvai Krisztinát. Ellenben a József Attila utcában a demonstrálók egy csoportja megtámadta a rendőrsorfalat, ezért "könnygáz használatára került sor". Mint közleményükben írták, a helyszínen intézkedő rendőrök jelentései alapján megállapítható, hogy Morvai Krisztinát a rendőrök nem bántalmazták.

Ezzel szemben Morvai Krisztina egy videófelvételt ajánlott a kétkedők figyelmébe. Elmondta, több tucatnyi tanúja is van arra, hogy tomfákkal mentek neki a rendőrök, és a "legerősebb könnygázzal" fújták le, "nyilvánvalóan politikai utasításra".

A Heti Válasznak ugyanakkor még úgy nyilatkozott a Jobbik leendő listavezetője: "Minthogy a Jobbik EP-listáját vezetem, rám két jobbikos "testőr" vigyázott, tehát engem csak taszigáltak és könnygázt kaptam a szemembe, amelytől egyébként nem csak én lettem rosszul, de néhány rendőr is. Viszont volt, akit a földön rugdostak, olyan is, akinek betört a feje."


Hozzátette: büntetőfeljelentést tett, hiszen legalább két bűncselekményt követett el a rendőrség: megsértette a gyülekezési jogot, mivel nem biztosított szabad elvonulást egy szabályos, bejelentett, törvényes demonstrációról. A másik bűncselekmény a hivatalos eljárás során való bántalmazás volt - jegyezte meg Morvai Krisztina.

A Jobbik leendő listavezetője emellett az Európai Parlament elnökéhez fordul, és fölveszi a kapcsolatot Balog Zoltánnal, a magyar parlament emberi jogi bizottságának elnökével, akitől azt kéri, hogy minden további demonstráción tartson a bizottság emberi jogi ügyeletet. Megjegyezte: az ellenzéki pártoknak lényegesen hatékonyabban kellene képviselniük a magyar emberek jogait.

Vasárnap, március 15-én este a Bazilika előtt, a Szent István téren tartott ünnepi megemlékezést és demonstrációt a Jobbik, amelyre este kilencig kaptak engedélyt. Ekkor már alig száz-százötven ember tartózkodott a helyszínen, jelentős részük újságíró volt. Este kilenc után, mivel kordon vette körül a teret, a demonstrálók nem tudtak elvonulni. Amikor végre kiengedték őket, a József Attila utcán futólépésben megelőzték őket a rendőrök, és szembe kerültek a tüntetőkkel. Ezután - a demonstrálók szerint - egy rendőr megütött egy tüntetőt, és ebből alakult ki az összetűzés, aminek során többeket a földre tepertek a rendőrök, és könnygázt vetettek be.

A Társaság a Szabadságjogokért kikéri a rendőrségtől azokat az utasításokat, amelyek a március 15-ei intézkedésekre, és jogértelmezésekre vonatkoztak, mivel aránytalannak tartja a rendőri fellépést az ünnepen. A Magyar Nemzet keddi számában azt írja, két férfit levetkőztettek a Gyorskocsi utcában, és amikor megkérdezték tőlük, mindez mire jó, azt közölték velük: tegyenek panaszt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×