eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lövétei: Kétséges a kisebbségi kormány működőképessége

A kormány politikailag meggyengül, ha az SZDSZ ügyvivői testülete hétfő esti ülésén visszahívja a szabad demokrata minisztereket és államtitkárokat - mondta az InfoRádiónak Lövétei István alkotmányjogász. Kifejtette: miniszterek visszahívása egy kisebbségi kormányzati helyzetet jelez, de nem teljes mértékben. Az alkotmányjogász hangsúlyozta: kisebbségi kormányzás esetén a kabinet mozgástere jelentősen szűkül, cselekvési képesség meggyengül.

Minden minisztériumnál megvan a helyettesítés rendje, ezáltal meg lehet oldani az adminisztratív ügymenetet arra az időre, amíg az utódokat kijelölik, ha az SZDSZ ügyvivői testülete hétfő esti ülésén visszahívja a szabad demokrata minisztereket és államtitkárokat április 30-i hatállyal, ahogy azt a liberális párt parlamenti frakciója kérte - mondta az InfoRádiónak Lövétei István alkotmányjogász.

Kiemelte: a kormány politikailag meggyengül, hiszen ettől a kabinet döntéshozó képessége romlik.

A miniszterek visszahívása egy kisebbségi kormányzati helyzetet jelez, ugyanis ha az egyik koalíciós partner visszavonul a kormányzástól, és visszahívja a tagjait, akkor egyedül marad a másik fél - hangsúlyozta az alkotmányjogász.

Lövétei István szerint a kisebbségi kormányzás ugyanakkor nem következik be teljes mértékben, mert lehetséges külső támogatást biztosítani az egyes törvényjavaslatoknak és kormányzati döntéseknek. Valódi kisebbségi kormányzás akkor valósul meg, ha esetről esetre kell egyeztetni - tette hozzá.

A kisebbségi kormányzás alkotmányjogilag azt jelenti: ha nem áll egy 50 százalékot mindig garantálható parlamenti többség a kormány mögött - emelte ki az alkotmányjogász. Kiemelte: ebben az esetben nem garantált, hogy többséget kapnak a kormány tervei, így nem biztos, hogy elfogadják az egyes törvényjavaslatokat. Ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy törvények szülessenek, mert esetileg adott javaslatokat konszenzussal valamelyik párt, akár az ellenzék is támogathatja - tette hozzá Lövétei István.

Az alkotmányjogász hangsúlyozta: ilyen esetben a kabinet mozgástere jelentősen szűkül, a cselekvési képesség meggyengül.

A kisebbségi kormányzás feltétele, hogy az ellenzék is elfogadja ezt, és hajlandó legyen közreműködni esetről esetre. Magyarországon azért is nehéz lenne ez a helyzet, mert a politikai rendszer rendkívül törvénycentrikus, még egy teljesen közömbös törvénymódosításhoz is szükség van a parlamenti többségre - fejtette ki Lövétei István.

Hozzátette: ebben a helyzetben kétséges, hogy a kormány tartósan működőképes legyen.

Hanganyag: Sánta András

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×