eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Giró-Szász: Gyurcsány az SZDSZ-szel szembeni elégedetlenség élére állt

A miniszterelnök saját, párton belüli helyzetét próbálja erősíteni az egészségügyi miniszter menesztésével - mondta az InfoRádióban a Századvég Alapítvány igazgatója. Giró-Szász András politikai elemző hozzátette: ha az SZDSZ nem engedi távozni Horváth Ágnest, akkor az a koalíció végét is jelentheti. Ágh Attila politológus szerint az SZDSZ-en belül zajló csatározások is hatással lehetnek a koalíció jövőjére.

Gyurcsány Ferenc az egyetlen eszközhöz nyúlt, amivel még egységet tud teremteni a szocialista táborban, ez pedig az MSZP-n belüli, SZDSZ-szel szembeni elégedetlenség. Ennek állt az élére a kormányfő-pártelnök - mondta az InfoRádiónak Giró-Szász András politikai elemző Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztése után.

Vagy a párt, vagy a koalíció sínyli meg

Ha az SZDSZ enged Horváth Ágnes menesztésének kérdésében, az a párt végét is jelentheti, míg ha megmakacsolja magát, az a koalíciónak vethet véget - emelte ki a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Giró-Szász András hangsúlyozta: belső válság van az SZDSZ-ben. Ez is közrejátszik abban, hogy Gyurcsány Ferenc úgy érzi: könnyebben játszhatja el az oszd meg és uralkodj elvét. Az SZDSZ összezárt, de a következő hét sok változást hozhat - tette hozzá.

A politikai elemző szerint az MSZP-nek nem okozna gondot a kisebbségben való kormányzás, hiszen a szocialista frakción kívül öt képviselővel biztosítható a többség, ezt pedig az SZDSZ vagy az MDF soraiból is meg lehetne oldani.

Egy fecske nem csinál nyarat

Egy személy elmozdítása nem okoz érdemi változást. Alapvetően a kormányzati politikában és döntéshozatalban, annak előrelátásában, víziójában és következetességében kell változásnak történnie ahhoz, hogy megvalósuljon a konszenzuális politizálás - emelte ki a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az elmúlt négy év alapján azonban erre nincs sok esély.A kérdés az SZDSZ megmaradása

Ágh Attila politológus úgy vélekedett: nem az a kérdés, hogy mi van a koalícióban, hanem, hogy mi van az SZDSZ-ben, vagyis tud-e belülről egységet teremteni, a kormánynak partnere lenni. Ehhez tudni kellene azonban azt, hogy a miniszterelnök kivel tárgyalhat a kisebbik koalíciós pártnál - utalt a politikai elemző a szabad demokraták tavalyi elnökválasztása körül kialakult botrányra.

A valóságos kérdés nem a koalíció megmaradása, hanem az SZDSZ megmaradása a következő két évben - emelte ki az egyetemi tanár.

A politikai elemző szerint színlelt a felháborodás az SZDSZ-ben, hiszen tudható, hogy Gyurcsány Ferenc megbeszélte a váltást Kóka János pártelnökkel és Horváth Ágnessel is.

Egymást akarják legyőzni

Szerinte az SZDSZ-es politikusok a párton belüli versengés miatt emelik a téteket, és nem is annyira a kormányfőt próbálják zsarolni, hanem egymást - hangsúlyozta Ágh Attila.

Az egyetemi tanár kiemelte: Gyurcsány Ferenc helyzete az MSZP-n belül akkor erősödhet meg, ha a beígért programot 2-3 hónapon belül elkészíti, és egy újabb mozgósító kampány eredményeként június végén egy pártkongresszus megerősíti ezt. Hozzátette: valószínű, hogy az SZDSZ-ben a vezetés körüli viaskodás tisztázásához is 2-3 hónapra van szükség.

Gyurcsány Ferenc kivárt, és nem érzelmi kitöréssel reagált Horn Gábornak a népszavazás éjszakáján elmondott szavaira, hanem felépített egy nyugodt, kiegyensúlyozott beszédet - közölte a politológus.

Ágh Attila szerint jelzésértékű, hogy az SZDSZ bírálatakor kétszer is tapsviharban törtek ki a MSZP-s résztvevők a szombati pártértekezleten.

Hanganyag: Gaál Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×