eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György

Tokaj-ügy: hiányzik a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos jogszabályok egy része

A magyar jogszabályi környezetből hiányzik az, hogy az egyes világörökségi területek kezeléséről szóló tervek milyen jogi következményekkel járnak - mondta Fejérdy Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Szerencsre tervezett, jogerős építési engedéllyel rendelkező szalmatüzelésű erőmű kivitelezése kapcsán egyelőre nem történt visszafordíthatatlan beavatkozás, nem bizonyított azonban, hogy, ha a beruházás megépül, nem károsítja-e a környezetet - áll abban a jelentésben, amelyet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a tokaji világörökségi terület helyzetéről küldött a Világörökség Központnak.

A hivatal elnökhelyettese az InfoRádiónak elmondta: a beruházás azért kaphatott építési engedélyt, mert a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos jogszabályok egy része még hiányzik, illetve nem elég erőteljes. Magyarország a jelentésben arra is kötelezettséget vállalt, hogy a kérdést soron kívül áttekinti - fűzte hozzá Fejérdy Tamás.

Tokaj kapcsán az illetékesek kidolgoztak egy kezelési tervet, amelynek azonban nincs jogi ereje. Bár az örökségvédelemről szóló törvényben évek óta szerepel e terv, egyelőre előkészítés alatt áll, és a többi jogszabállyal való összehangolása folyik - hangsúlyozta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese.

Mivel ez a dokumentum jelenleg joghatállyal nem bír, az engedélyezési folyamat során eljáró hatóság az érvényes jogi szabályozás alapján kiadja az engedélyt, hacsak nincs olyan körülmény, amely alapján ezt nem teheti meg - közölte Fejérdy Tamás.

Előnye is van

A szerencsi erőműről szóló vitának a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese szerint hasznos következményei is lehetnek: hamarosan elkészül például az úgynevezett összetett világörökségi hatástanulmány, amelynek alapján végre érvényesülhet a világörökségi szempont a különböző beruházások engedélyezésének elbírálásakor.

Fejérdy Tamás szerint a kezelési terv elvben anélkül is működhetett volna, hogy kötelező érvényűvé emelkedik: az önkormányzatok, engedélyezési hatóságok, a helyzetet, a helyszínt megvizsgálva dönthettek volna úgy, hogy nem adnak építési engedélyt a beruházásnak.

A szerencsi erőmű ügyében meg kell találni azt a megoldást, amely lehetővé teszi a város számára rendkívül fontos munkahelyteremtést, emellett pedig a befektetőt sem érheti kár. A legfontosabb ugyanakkor, hogy a történelmi borvidék értéke ne sérüljön - jelentette ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×