eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyurcsány cége is olcsóbban kapja az áramot

A miniszterelnök cége is részese lett annak a nagyipari vállalatokat tömörítő, ámde szűk körnek, mely feltehetőleg némi politikai hátszéllel tudott magának kedvező áramtarifát elérni az MVM-től - értesült az index.hu.

Egy nagy áramfogyasztókból álló cégcsoport megkereste az állami tulajdonban álló Magyar Villamos Műveket, és számukra végül az árampiacon monopolisztikus helyzetet élvező állami cég speciális konstrukciót ajánlott fel. Az internetes portál információi szerint a cégek között szerepel a miniszterelnök tulajdonában álló Motim Zrt. is. A válogatott cégek olcsóbban jutnak az áramhoz, mint amennyiért azt a nagykereskedők az MVM hivatalos aukcióján megvehették.

Felvételi stop van az ország valamennyi bölcsődéjében, még a legjobb helyzetben lévő országrészekben is, új gyerekeket sehol sem tudnak felvenni - írja a Népszabadság. Legkorábban szeptemberre veszik előjegyzésbe az újszülötteket. Kizárólag annak jut hely, aki előrelátó volt, s már hosszú hónapokkal előre felíratta gyermekét a várólistára. Miközben a bölcsőde épp a szülők munkavállalását segítené, van olyan intézmény, ahol, amint csak lehet, szabadulnak a gyerekektől: legutóbb egy kisgyereket azért küldtek el a bölcsődéből, mert kistestvére született, jóllehet mindössze két hónapja volt még hátra ahhoz, hogy óvodáskorú legyen.

Tízből hét ember egyáltalán nem nyaralt a múlt évben, s a kutatások szerint a lakosság 68 százaléka nem is tervezi ezt az elkövetkező hónapokban - olvasható a Magyar Nemzetben. Leginkább a nyugdíjasoknak nem telik az üdülésre: míg 2003-ban a hatvan év feletti magyarok csaknem fele utazott el pihenni, addig tavaly több mint nyolcvan százalékuk maradt otthon. Az Aktív 50+ presztízskiállítás adatai szerint az ötven év felettiek legnagyobb arányban Magyarországon nyaraltak.

Versenyjogi vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Visa kártyakibocsátó európai leányvállalata ellen - írja a Világgazdaság. Az alig egy hete sikeresen tőzsdére vitt San Franciscó-i székhelyű cégről Brüsszel azt gyanítja, hogy túlságosan magas bankközi tranzakciós díjakat ró az emblémájával ellátott betéti és hitelkártyákat elfogadó kereskedelmi egységekre. Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal február elején indított vizsgálatot a Visa és a MasterCard, valamint 25 kártyakibocsátó bank ellen.

Öt éve ugrott meg a dízelüzemű személygépkocsik forgalma, de még közel sem érte el a magyar arány a nyugat-európai szintet. A dízelüzemanyag ára az autópiac felfutására csak néhány évvel később reagált - olvasható a Napi Világgazdaságban. Ma már a benzin ára fölé kúszott, de szakértők számításai szerint ennek ellenére is megéri dízelautót vásárolni. A kis kategóriában az alacsony fogyasztásnak köszönhetően százezer kilométernél megtérül a dízelautó magasabb ára. Ám ebben a kategóriában alacsony az új dízelek értékesítése, mert a vevőkör árérzékenysége a 300-400 ezer forintos többletet nem igen bírja el.

A portfolio.hu szerint a Velencei-tó szerepei között egyre nagyobb hangsúlyt kap az agglomeráció, s egyre többen döntenek úgy, hogy a Budapesthez közelebbi, de drágább települések helyett, inkább a tó környéki települések egyikén lelnek új otthonra. A Balatonhoz hasonlóan a külföldiek ingatlan tulajdonlása itt sem jelentős, a 7-8 éve itt befektető német vásárlók mára már nagyrészt eladták házaikat. A most stagnáló piac életébe új lendületet hozhatnak a közeljövőben tervezett beruházások, de az ingatlan szektorban továbbra is az erős túlkínálat uralkodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×