eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Május elsejével megemelik a nyugdíjakat - a nap legfontosabb hírei

November helyett már május 1-től átlagosan havi 850 forinttal többet kapnak a nyugdíjasok, miután a kormány jóváhagyta az 1,1 százalékos korrekciós emelést. A kabinet ülése után a kormányszóvivő elmondta: az öregségi nyugdíj átlagos havi összege így csaknem 86 ezer forintra emelkedik.

A nyugdíjasok januárig visszamenőleg kapják meg járandóságukat. Budai Bernadett hozzátette: a májusi nyugdíjemelés 31 milliárd forintot jelent. A Fidesz és a KDNP emlékeztetett: nem nyugdíjemelésről van szó, a kormány csak törvényben előírt kötelességét teljesíti.

Egy kézben az élelmiszerbiztonság ellenőrzése

Várhatóan már az első félévben hatályba lép az élelmiszerláncról és felügyeletéről szóló törvény - közölte a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József a kormányülés után azt mondta: az élelmiszerbiztonságért a jövőben egyedül az agrártárcánál működő Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal felel majd, amelyet a mindenkori miniszter irányít. A tárca vezetője szerint az új hivatal hatékonyabban kísérheti majd figyelemmel az élelmiszerkészítés útját a nyersanyagtól egészen a fogyasztásig. A Fidesz támogatja, hogy önálló szervezet jöjjön létre az élelmiszerbiztonság felügyeletére, azzal viszont nem ért egyet, hogy a szervezet a mezőgazdasági hivatal felügyelete alatt működik majd.

Fidesz-KDNP: újra benyújtják a törvényjavaslatot

A Fidesz-KDNP frakciószövetség harmadszor is benyújtja az Országgyűlésnek a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szakértői által elkészített, az egészségügy megújítását szolgáló törvénytervezetet. Erről az után beszélt az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke, hogy a testület nem tartotta általános vitára alkalmasnak a javaslatot. Mikola István úgy vélte: mindenképpen tárgysorozatba kellene venni a civil szervezetek által is támogatott törvényjavaslatukat, hogy arról szakmai vitát lehessen folytatni.

Szonda: a Fidesznél nem volt erősebb

Egy felmérés szerint a rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt annyi szimpatizánsa, mint most a Fidesznek. A Szonda Ipsos március közepén, 1500 ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatása alapján az ellenzéki párt támogatottsága a választókorú népesség körében 39 százalékon áll, a biztos pártválasztók között pedig 67 százalékon. Az intézet véleménykutatási igazgatója az InfoRádióban azt mondta: az MSZP a teljes lakosság körében 16 százalékon, míg a biztos pártválasztóknál 24 százalékon áll. Závecz Tibor arról is beszélt: az SZDSZ és az MDF nem jutna be a parlamentbe, ha most lennének a választások, mert egyik párt támogatottsága sem éri el az 5 százalékot.

Alacsonyabb GDP-növekedés, magasabb infláció

Az Ecostat szerint a várt 3 százalék helyett 2,5 százalékkal nő az idén a bruttó hazai termék, az éves infláció pedig a korábban becsült 4,3 százalék helyett 6 százalék lesz. A kutatóintézet főigazgatója az InfoRádióban elmondta: jövőre a GDP 3,2 százalékkal emelkedik, a pénzromlás üteme pedig 3,9 százalékra mérséklődik. Belyó Pál arról is beszélt, hogy a lakossági fogyasztás az idén 0,4 százalékkal nő, a beruházásoknál ebben az évben 4,2 százalékos, jövőre 5,1 százalékos bővülést vár az Ecostat.

Az IMF a közpénzügyi törvényért


A közpénzügyi törvény mielőbbi elfogadása erősítené Magyarország hitelességét a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon - jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap Közép-Európáért és a balti-államokért felelős területi képviselője. Christoph Rosenberg egy budapesti nemzetközi konferencia után azt mondta: kedvező lenne az is, ha megalakulna egy, a politikától és a pártoktól független, a költségvetési folyamatokat felügyelő és véleményező hivatal. Az IMF képviselője szólt arról is, hogy a magyar államháztartás túlméretezett, és a kormány - az ország erejéhez képest - túl sokat költ szociális kiadásokra.

Megvenné az EBRD a karbonkreditünket

5-10 millió euró értékben vásárolna karbonkrediteket, vagyis szén-dioxid kibocsátási jogosultságot Magyarországtól az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Hargitai Zsuzsanna, az EBRD magyarországi képviseletvezetője elmondta: a bevételből Magyarországnak kötelezően klímavédelemmel összefüggő, jellemzően energiahatékonysági projekteket kellene támogatnia a lakossági szektorban.

Jól van a szívátültetett csecsemő

Jól van az első magyarországi szívátültetett csecsemő; a 11 hónapos kislány várhatóan 3 hét múlva elhagyhatja a kórházat. Az Országos Kardiológiai Intézet szakmai igazgatója elmondta: a több mint háromórás, komplikációmentes műtétet egy 20 fős csapat végezte el március 14-én. Szatmári András közölte: a kislány, aki megszületése óta folyamatos orvosi ellenőrzésre szorult, egy egyéves gyermek szívét kapta meg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×