eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Válság az SZDSZ-ben: feljelentés és vádaskodás

Válság van az SZDSZ-ben. Újabb, ezúttal rendőrségi vizsgálati indult okirat hamisítás gyanúja miatt. Az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke azután fordult a rendőrséghez, miután kiderült, hogy az egyik megyei küldött nem volt jelen a párt tavaly tisztújító küldöttgyűlésén. Eközben a múlt héten felfüggesztette tagságát négy szabaddemokrata politikus, köztük Fodor Gábor, aki Kóka Jánossal szemben indult a tavalyi elnökválasztáson. A politikusok rendkívüli tisztújító küldöttgyűlés összehívását sürgetik, de Kóka János hívei szerint erre nincsen szükség.

A gyanú szerint már nem csak Borsod-Abaúj-Zemplén, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is volt olyan küldött, akinek az aláírása szerepelt a párt tavalyi elnökválasztási jegyzőkönyvében, de nem volt ott a küldöttgyűlésen.

Az érintett küldött, Vass Albert gulácsi polgármester viszont nem érti, miként kerülhetett a neve egyáltalán a küldöttgyűlés résztvevőinek listájára, amikor nem is tagja az SZDSZ-nek.

Közben ugyanakkor Lövei Csaba, a párt megyei irodavezetője azt közölte: Vass Albert, Gulács polgármester tizennégy éve szerepel az SZDSZ megyei szervezetének tagnyilvántartásában.

"A belépésének időpontja 1994. szeptember 20., regisztrációs száma: 36907. Az SZDSZ Alapszabályának 83/e pontja szerint az országos küldöttgyűlésen szavazati joggal vesznek részt azon polgármesterek és alpolgármesterek, akik tagjai az SZDSZ-nek" - közölte Lövei Csaba.

Mint közleményében írta, érthető Vass Albert felháborodása azért, mert a nevével valaki visszaélt, ám az lett volna a szerencsés, ha SZDSZ-tagságával kapcsolatban akkor tett volna észrevételt, amikor megkapta a küldöttgyűlésre szóló meghívóját és a megtárgyalandó anyagokat. A szabolcsi irodavezető szerint ha akkor jelzi Vass Albert, hogy nem kívánja megtartani SZDSZ-tagságát, és nem kíván élni küldötti jogosultságával, nem szerepelt volna a neve a küldöttek között.

A szabolcsi ügyben épp az a Jüttner Csaba fordult a rendőrséghez, aki borsodi küldöttek ügyét vizsgálta. A Jüttner Csaba által vezetett vizsgálat szerint valóban volt négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei küldött, aki noha nem vett részt a tavaly márciusi küldöttgyűlésen a jelenléti íven az ő nevük mellett is szerepeltek aláírások.

A vizsgálat után Kóka János pártelnök azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy akik a csalásban részt vettek, az eljárás végéig mondjanak le az SZDSZ-ben viselt tisztségeikről, és függesszék fel párttagságukat.

A múlt héten Fodor Gáborral egy időben Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is bejelentette, hogy felfüggesztik tagságukat az SZDSZ-ben. Várhatóan Demszky Gábor főpolgármester is felfüggeszti az SZDSZ ügyvivői testületben viselt tagságát. Fodor Gábor ugyanakkor visszautasította, hogy döntése összefüggene Kóka János kijelentésével.

Szent-Iványi István szerint mielőbb vissza kell állítani a párt becsületét és ennek egyetlen módja a rendkívüli tisztújító küldöttgyűlés. A politikus visszautasította Kóka János vádját, mely szerint Fodor Gábor és támogatói szükségtelenül vállalták T. Asztalos Ildikó, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke helyett a politikai felelősséget.

A liberális párt országos tanácsa április 5-én dönt a tisztújító küldöttgyűlés esetleges összehívásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×