eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kóka rendkívüli küldöttgyűlés összehívását kezdeményezi

Összevont frakció- és ügyvivői ülésen tárgyalnak a szabad demokraták a tavalyi elnökválasztáson történt visszaélésekről. Kóka János pártelnök a tanácskozás előtt elmondta: kezdeményezni fogja, hogy javasolják a párt országos tanácsának a tisztújító küldöttgyűlés újbóli összehívását.

"Kezdettől fogva azon a véleményen voltam, hogy legyenek nyilvánosak a tavalyi elnökválasztás körüli visszaéléseket feltáró vizsgálati jegyzőkönyvek, legyen elég a hazugságokból és a hazug szivárogtatásokból. Azt képviseltem, hogy ha a vizsgálat után bármi kétely marad a pártban, tartsunk rendkívüli küldöttgyűlést" - hangsúlyozta közleményében Kóka János.

A liberális pártelnök kitért arra, hogy miután az elmúlt napokban, a Jüttner-bizottság jelentésének közzététele után újabb információk láttak napvilágot a tavalyi tisztújítás kapcsán - szabolcsi álküldött, valamint Fodor Gábor kampánystábjának egyik tagja úgy szavazott, hogy nem volt küldött -, pártelnökként világossá kell tennie: az SZDSZ egy demokratikus párt, amelyben demokratikus választások vannak, és amely bízik tagjaiban és becsületében.

Ugyanakkor szerinte néhányan visszaéltek ezzel a bizalommal, ezért a párt alapvető érdekének nevezte, hogy mindazok, akik részt vettek a csalásban, mondjanak le tisztségeikről és távozzanak a pártból.

Kóka János kommünikéjében hangsúlyozta: az elmúlt héten több mint száz SZDSZ-tag, köztük volt pártelnökök, megyei és budapesti kerületi elnökök írásos nyilatkozatban kérte, hogy a párt vezetése tegyen le a küldöttgyűlés összehívásáról.

{{keretes_cim}}

Korábban a Népszabadság újabb, az SZDSZ tavalyi elnökválasztásával összefüggő visszaélésről számolt be. A lapban közölt fénykép alapján a küldöttgyűlésen Zagyvai Márton, Fodor Gábor legszűkebb kampánystábjának tagja is szavazott, pedig nem volt regisztrált küldött, így nem volt szavazati joga sem. Zagyvai Márton azt mondta: hibázott, amikor a tisztújítást megelőző napon részt vett a szavazáson. Hozzátette: vállalja a felelősséget, és lemond párttisztségeiről.

"Úgy látom azonban, hogy a döntés nemcsak az országos tanácsra és az ügyvivőkre tartozik, hanem azokra, akiket a csalásban résztvevők becsaptak: a küldöttekre. Ezért azt fogom javasolni az ügyvivő testületnek, kezdeményezze az országos tanácsnál rendkívüli küldöttgyűlés összehívását" - szögezte le.

A pártelnök emlékeztetett arra, hogy azt képviselte, ha a vizsgálat után bármi kétely marad a pártban, tartsanak rendkívüli küldöttgyűlést. Hozzáfűzte: mindannyian remélték, hogy gyorsan kiszabadul a párt ebből a méltatlan helyzetből.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×