Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány és a kijózanító tanulság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az 1968-ban elindult gazdasági reform kihívásai sok tekintetben azonosak a mostaniakkal - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a 85 éves Nyers Rezső születésnapi köszöntésén.

A kormányfő azt mondta: sok tekintetben hasonló az 1968-as és a mostani reformokat szükségessé tevő helyzet.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a gazdasági reformok idején nehéz volt elfogadtatni az emberekkel, hogy aki többet dolgozik, jobban teljesít, az többet érdemel.

A miniszterelnök úgy vélte: 1968-hoz hasonlóan a mostani folyamatokban is az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy milyen tempóval nyúlunk hozzá a megszokott dolgokhoz. Az elmúlt hetek e tekintetben kijózanító tanulsággal szolgáltak - tette hozzá.

Az MSZP elnöke szerint, ha nem lett volna a csehszlovákiai bevonulás és az 1968-as diáklázadás-sorozat, akkor a magyar gazdasági reform kerülhetne a történelemkönyvek fő helyére.

Földes György, a Politikatörténeti Intézet igazgatója köszöntő beszédében kiemelte: Nyers Rezső nevéhez nemcsak a gazdasági reform köthető, hanem a demokratikus szocializmus kialakítása is.

A szűk körben megtartott köszöntőn többek között részt vett Szili Katalin házelnök, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár is.

A magyar gazdasági reform atyjaként ismert Nyers Rezső március 21-én lesz 85 éves. A közgazdász a második világháború után került politikai pályára, a törvényhozás munkájában 1998-ig vett részt.

Neve az MSZMP Központi Bizottsága gazdaságpolitikai titkáraként fonódott össze a gazdasági reformmal. A reform megtorpanása után száműzték a vezetésből, a tudományos életbe vonult vissza. 1989-90-ben a Magyar Szocialista Párt első elnöke volt.