eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Betörték a budapesti kínai nagykövetség ablakát

Kővel betörték a budapesti kínai nagykövetség ablakát a Tibet támogatására szervezett tüntetésen. Az épületet piros festékkel dobálták meg, a rendőrség két embert előállított.

A távirati iroda tájékoztatása szerint a demonstráción megjelent mintegy 200 ember a "Szabadságot Tibetnek!" jelszót skandálta.

A megmozdulást a Tibetet Segítő Társaság szervezte, tiltakozásul a tibeti tüntetők elleni erőszakos fellépés miatt.

A demonstráció főszervezője az incidens után azt mondta: a kínai nagykövetség ablakának betörése nem erőszak, csak egy szimbolikus cselekmény, ami kifejezi a tibetiek elkeseredését.

Korábban Kína elismerte, hogy lőfegyvert is bevetett a tibetiek ellen a múlt heti zavargások során. Az Új Kína hírügynökség közölte: a rendőrök a vasárnapi, szecsuáni megmozdulás négy résztvevőjét sebesítették meg, egyúttal jogos önvédelemnek nevezve a sortüzet.

Közben a kínai központi televízió tudósítást közölt a tibeti eseményekről; a felvételeken boltokat fosztogató, kínaiakat megtámadó buddhista tüntetőket mutattak. A tudósításban megismételték azt a pekingi vádat, hogy a szerzetesek robbantották ki a zavargásokat a dalai láma kezdeményezésére. A tibeti tüntetők ugyanakkor azt hangoztatják, hogy a rendőrség felelős a történtekért.

Tibetben a 49 éve levert békés tüntetésre emlékezve, a kínai megszállás ellen demonstrálnak múlt hétfő óta; az Indiában működő tibeti emigráns parlament szerint több száz, hivatalos kínai tájékoztatás szerint 13 halálos áldozata van az erőszakos cselekményeknek.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×