Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Betörték a budapesti kínai nagykövetség ablakát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kővel betörték a budapesti kínai nagykövetség ablakát a Tibet támogatására szervezett tüntetésen. Az épületet piros festékkel dobálták meg, a rendőrség két embert előállított.

A távirati iroda tájékoztatása szerint a demonstráción megjelent mintegy 200 ember a "Szabadságot Tibetnek!" jelszót skandálta.

A megmozdulást a Tibetet Segítő Társaság szervezte, tiltakozásul a tibeti tüntetők elleni erőszakos fellépés miatt.

A demonstráció főszervezője az incidens után azt mondta: a kínai nagykövetség ablakának betörése nem erőszak, csak egy szimbolikus cselekmény, ami kifejezi a tibetiek elkeseredését.

Korábban Kína elismerte, hogy lőfegyvert is bevetett a tibetiek ellen a múlt heti zavargások során. Az Új Kína hírügynökség közölte: a rendőrök a vasárnapi, szecsuáni megmozdulás négy résztvevőjét sebesítették meg, egyúttal jogos önvédelemnek nevezve a sortüzet.

Közben a kínai központi televízió tudósítást közölt a tibeti eseményekről; a felvételeken boltokat fosztogató, kínaiakat megtámadó buddhista tüntetőket mutattak. A tudósításban megismételték azt a pekingi vádat, hogy a szerzetesek robbantották ki a zavargásokat a dalai láma kezdeményezésére. A tibeti tüntetők ugyanakkor azt hangoztatják, hogy a rendőrség felelős a történtekért.

Tibetben a 49 éve levert békés tüntetésre emlékezve, a kínai megszállás ellen demonstrálnak múlt hétfő óta; az Indiában működő tibeti emigráns parlament szerint több száz, hivatalos kínai tájékoztatás szerint 13 halálos áldozata van az erőszakos cselekményeknek.