eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ügyészségi vizsgálat a Zuschlag-ügyben tett vallomások kapcsán

Elképzelhető, hogy Zuschlag János volt szocialista képviselő tudott arról, hogy titkos módszerekkel gyűjtenek adatokat róla, az ügyészség ezrét vizsgálatot indított az ügyben.

A Zuschlag-ügy nyomozásánál felmerült: az MSZP volt országgyűlési képviselője tudott arról, hogy titkos módszerekkel gyűjtenek adatokat róla - erősítette meg a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Fazekas Géza azt mondta: a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen folyamatban lévő, Zuschlag János és 15 társa ellen indított nyomozás befejeződött, jelenleg a nyomozás iratait ismertetik a gyanúsítottakkal és védőikkel.

A tanúvallomásokban a nyomozók több utalást is felfedeztek arra vonatkozóan, hogy Zuschlag János tudta: titkos adatszerzés folyik ellene - közölte a szóvivő. Hozzátette: ilyen információk alapján az ügyészségnek ezt törvényes kötelessége megvizsgálni.

Az index szerdán azt közölte: az ügyészség vizsgálja, miként értesült idő előtt Zuschlag János arról, hogy lehallgatják. A cikk kitér arra is, hogy a Zuschlag-ügy nyomozásánál arról is kérdezték a tanúkat, hogy Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szerepet játszhatott-e az egykori MSZP-s képviselő informálásában.

Az internetes újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: "az ügyészség korábbi vallomások alapján szerzett tudomást Zuschlag jól informáltságáról: az ex FIB-es letartóztatása előtt állítólag azzal hencegett, hogy olvasta a róla szóló lehallgatási jegyzőkönyveket".

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség az InfoRádiónak is megerősítette a hírportál értesülését.

A miniszter sem olvashatta

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat közleményében azt írta, hogy alehallgatási jegyzőkönyveket közvetlenül a lehallgatást megrendelő szervezetnek juttatja el. A jegyzőkönyv egy példányban készül, másolatot a szakszolgálat nem készíthet, és nem tárolhat. A fentiekből következően a lehallgatási jegyzőkönyveket a megrendelő szervezeten kívül más személy, beleértve az irányító minisztert nem látta és nem kaphatta meg - olvasható.A szakszolgálat szerint "amennyiben a gyanúsított valóban azt állította, hogy a jegyzőkönyveket olvasta, a nyomozást folytató ügyészeknek a helyzet tisztázása érdekében minden lehetősége megvan arra, hogy Zuschlag Jánostól megkérdezze, hogy ez valóban így történt-e, és ha igen, e jegyzőkönyveket kitől kapta".

Rutinvizsgálattal indult

A Zuschlag János és 15 társa ellen indított nyomozás határidejét május 19-ig hosszabbította meg a Legfőbb Ügyészség a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség előterjesztésére. Az ügyben eljáró főügyészség tájékoztatása szerint az érdemi nyomozás befejeződött, viszont a 16 gyanúsított és védőik részére az iratismertetésekhez idő kell, mert lehetnek további indítványok és bizonyítás-kiegészítési javaslatok.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Városi Bíróság tavaly szeptember 21-én rendelte el Zuschlag János előzetes letartóztatását. Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét - társaival együtt - a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja, társadalmi szervezetek költségvetési támogatásainak szabálytalan felhasználása miatt.

Zuschlag ügyében a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Az ügynek 16 gyanúsítottja van, közülük Zuschlag János mellett Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van. Katus Ferenc - Zuschlag Jánossal együtt - az MSZP megyei közgyűlési frakciójának tagja volt. A harmadik letartóztatottat, a Zuschlag János személyi titkáraként is tevékenykedő Lados Istvánt, a kecskeméti ügyész indítványának megfelelően a szegedi nyomozási bíró házi őrizetbe vette. A bíróság jogerős határozatának indokolása szerint Lados István az eljárásban önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve terhelő vallomást tett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×