Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Horn: az SZDSZ nem gondolkodik az egészségbiztosítási törvény átalakításán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az SZDSZ csak akkor lépne ki a koalícióból, ha az MSZP nem folytatná a reformokat - mondta az InfoRádiónak Horn Gábor. Az SZDSZ ügyvivője hangsúlyozta: nem gondolkodnak az egészségbiztosítási törvény módosításán. A liberális politikus nem tartja elképzelhetőnek 100 százalékos állami tulajdonban lévő biztosítók felállítását, amiről Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető beszélt korábban.

A koalíciónak egy szakítópróbája van, ez pedig a reformok következetes végigvitele - mondta az InfoRádiónak Horn Gábor.

"Elkezdtünk valamit az egészségügyben, messzire jutottunk, de most kaptunk egy nem kis pofont három fontos részkérdésben" - fejtette ki az SZDSZ ügyvivője. Hozzátette: le kell vonni a tanulságokat, mert a népszavazás nemcsak ezekről a részkérdésekről szólt.

Ha a folyamatokat képesek folytatni akár kompromisszumokkal is, akkor folytatják, és a liberálisok a koalícióban maradnak, ám ha nem tudják folytatni, akkor joggal vetődik fel az a kérdés, hogy minek is kellene maradni a kormánykoalícióban - emelte ki Horn Gábor.

Helyénvaló gondolkodni a folytatásról

Az ügyvivő szólt arról is, hogy a szabad demokraták nem gondolkodnak az egészségbiztosítási törvény módosításán, de a helyzetet elemezni kell. Helyénvaló a hogyan tovább kérdés felvetése, de a választ közösen kell megtalálni - fogalmazott.

Az SZDSZ politikusa szerint beszélni kell a befektetőkkel és a szakma képviselőivel, valamint az ellenzékkel is elképzelhető egy konzultáció arról, van-e olyan reform, amit támogatni tudnának.

Horn Gábor ugyanakkor "fából vaskarikának" nevezte 100 százalékos állami tulajdonban lévő biztosítók felállítását, amiről Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető beszélt korábban. Ha egy állami egészségbiztosítási pénztár nem volt képes valódi versenyelvű működésre, akkor miért lenne erre képes 7-8 - vélekedett.

Ami jól működik Magyarországon, az szinte mindenhol a magángazdaság kereti között működik - tette hozzá.

Van ok büszkének lenni az eredményekre

Az ügyvivő közölte, hogy az SZDSZ továbbra is a vegyes rendszerben gondolkodik, de tisztában vannak azzal, hogy "a problémákat az asztalra kell tenni".

A liberális politikus szerint van ok büszkének lenni az eddigi eredményekre, de azon is van ok elgondolkodni, hogy a magyar társadalom nagy része nem fogadja el az ésszerű és az európai trendekbe beleillő fejlődési irányokat.

Horn Gábor nem hiszi, hogy a népszavazás éjszakáján elhangzott szavai ronthatnának az SZDSZ tárgyalási pozícióján. Kiemelte: nem hiszi, hogy ezen múlik a koalíció és a reformfolyamat sorsa, sokkal nehezebb kérdések állnak a pártok előtt.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa