Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A vízummentesség nem jelenti, hogy mindenki kap beutazási engedélyt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország 2008 végén, 2009 elején csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz - mondta Berta Krisztina, a Külügyminisztérium főosztályvezetője szerdán, Budapesten.

A magyar turisták és az üzletemberek kilencven napig tartózkodhatnak majd vízummentesen az Egyesült Államokban. A munkavállalóknak, vagy a diákoknak azután is kell majd vízum, hogy Magyarország csatlakozott a vízummentességi programhoz - mondta Berta Krisztina.

Az Amerikába utazáshoz egy elektronikus formanyomtatványt kell majd kitölteni, amely a tervek szerint azonos lesz azzal a kérdőívvel, amit a napjainkban repülőgépeken kell kitölteni. Ez az ügyintézés várhatóan díjmentes lesz - tette hozzá.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi programhoz, hogy az Egyesült Államok kiépíti biztonsági rendszereit, és megszületik egy kétoldalú, négy-öt elemből álló végrehajtási csomag - húzta alá.

A Külügyminisztérium konzuli főosztályának munkatársa az InfoRádióban elmondta: a vízummentesség nem azt jelenti, hogy útlevéllel be lehet lépni az Egyesült Államokba, csak annyit, hogy lényegesen egyszerűbb lesz a beutazás.

Helyes Imre hozzátette: az interneten való regisztrációt ugyanúgy elutasíthatják az amerikaiak mint a vízumkérelmet, de legalább ingyen van. Akit azonban elutasítanak, az vízumért még folyamodhat a követségen.