Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gerő: \"Csak látszat, hogy egymillióval több szavazója van a Fidesznek\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Széchenyi-díjjal tüntették ki Gerő András történészt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető tanárát. Az történész szerint a népszavazás után csak látszólag van egymillióval több szavazója a Fidesznek.

Gerő Andrást, az ELTE Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének tanszékvezető professzorát március 15-e alkalmából Széchenyi-díjjal tüntették ki az Osztrák-Magyar Monarchia, Közép-Európa története, polgárosodása terén végzett kutatásaiért, publikációs munkásságáért.

Az egyetemi tanár szerint a kormány vereséget szenvedett a népszavazáson, ugyanakkor az ellenzék belekormányozta magát a "ne változzon semmi" furcsa helyzetébe. A szavazás után - bárki kormányozzon is - nem tud majd lefaragni a szociális kiadásokból, vagy nem tud felvetni olyan reformkérdéseket, mint a tandíj. Igaz ez a Fideszre is, ha kormányra kerül. Megbénítja a később is szükséges reformokat ez a döntés - fogalmazott a történész.

Arra a kérdésre, miszerint a kormánynak milyen következtetéseket kellene levonnia a népszavazásból, Gerő András azt felelete, hogy a konvergencia-program és az egészségügyi reform racionális elképzelések, de a hozzájuk vezető út teljesen rossz. A kormány ugyanis sok terhet rátett az állampolgárokra úgy, hogy azok nem érzik: ebből előnyük is származhat a későbbiekben.

Az egyetemi professzor úgy vélte: a kormány a következő országgyűlési választásokig kilábalhat ebből a válságból, hiszen még a ciklus felénél sincs a kabinet. Az ellenzékről szólva azt mondta: most csak látszólag van egymillióval több szavazója a Fidesznek, hiszen ezek az emberek, ha pártra kell majd szavazniuk 2010-ben, akkor valószínű, hogy az MSZP mellett döntenek.

Hanganyag: Gál Ildikó