eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65503.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gerő: "Csak látszat, hogy egymillióval több szavazója van a Fidesznek"

Széchenyi-díjjal tüntették ki Gerő András történészt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető tanárát. Az történész szerint a népszavazás után csak látszólag van egymillióval több szavazója a Fidesznek.

Gerő Andrást, az ELTE Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének tanszékvezető professzorát március 15-e alkalmából Széchenyi-díjjal tüntették ki az Osztrák-Magyar Monarchia, Közép-Európa története, polgárosodása terén végzett kutatásaiért, publikációs munkásságáért.

Az egyetemi tanár szerint a kormány vereséget szenvedett a népszavazáson, ugyanakkor az ellenzék belekormányozta magát a "ne változzon semmi" furcsa helyzetébe. A szavazás után - bárki kormányozzon is - nem tud majd lefaragni a szociális kiadásokból, vagy nem tud felvetni olyan reformkérdéseket, mint a tandíj. Igaz ez a Fideszre is, ha kormányra kerül. Megbénítja a később is szükséges reformokat ez a döntés - fogalmazott a történész.

Arra a kérdésre, miszerint a kormánynak milyen következtetéseket kellene levonnia a népszavazásból, Gerő András azt felelete, hogy a konvergencia-program és az egészségügyi reform racionális elképzelések, de a hozzájuk vezető út teljesen rossz. A kormány ugyanis sok terhet rátett az állampolgárokra úgy, hogy azok nem érzik: ebből előnyük is származhat a későbbiekben.

Az egyetemi professzor úgy vélte: a kormány a következő országgyűlési választásokig kilábalhat ebből a válságból, hiszen még a ciklus felénél sincs a kabinet. Az ellenzékről szólva azt mondta: most csak látszólag van egymillióval több szavazója a Fidesznek, hiszen ezek az emberek, ha pártra kell majd szavazniuk 2010-ben, akkor valószínű, hogy az MSZP mellett döntenek.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×