eur:
393.76
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Randalírozással zárult az ünnep

Néhány száz rendbontó randalírozott több órán keresztül szombaton késő este Budapesten, a Józsefvárosban. A rendbontók többször összecsaptak a rendőrökkel, akik közül hárman könnyebben megsérültek. Huszonegy embert előállítottak.

A Blaha Lujza téren a Nemzeti Önvédelmi Mozgalom és több radikális szervezet tartott bejelentett rendezvényt. A téren felállított színpadon Budaházy György és Toroczkai László beszéde után felgyújtottak egy közlekedési táblára akasztott Gyurcsány-bábut, majd Budaházy felszólítására megindultak a Művészetek Palotájához, ahol a miniszterelnök tartott ünnepi beszédet.

Az arcukat sállal eltakaró, csuklyás kabátot viselő fiatalok a József körúton, illetve a körúttal párhuzamos Mária utcán az Üllői útig jutottak, ahol Molotov-koktélokkal támadtak a felsorakozó rohamrendőrökre. A rendőrök könnygázt vetettek be, és visszafelé szorították a rendbontókat. Miután a József körúton a Rákóczi tér felől is érkeztek rohamrendőrök, a fiatalok a Baross utcánál a 32-esek tere, illetve a Horváth Mihály tér felé fordultak. Ott szétszóródtak a környező mellékutcákban, majd ismét megpróbáltak összegyűlni a József körúton.

A József körúton kukákat törtek össze és jelzőtáblákat döntöttek ki a rendbontók, a törmelékeket pedig az út közepére szórták - jelentette a távirati iroda tudósítója. Két rendbontó ruhája lángra lobbant társaik Molotov-koktéljától. Az Index tudósítása szerint a csoport nagyon agresszívan viselkedett; több újságírót és fotóriportert megtámadtak.

A menet a Krúdy Gyula utca és a József körút sarkán megállt, miután a rendőrök nagy számban jelentek meg a helyszínen. A távirati iroda tájékoztatása szerint a tömeggel tartott Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás is. Mindkét jogász akkor vált ismertté, amikor a korábbi budapesti tüntetések idején előállított személyek védelmében lépett fel.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint az este 11 órára felszámolt rendbontások során három rendőr sérült meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság huszonegy embert állított elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×