Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Aláírják hétfőn a magyar-amerikai vízummentességi nyilatkozatot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megállapodott Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok vízum-ügyben, a vízummentesség megadásának alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot hétfőn aláírják - közölte Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter péntek este.

Somogyi Ferenc, Magyarország washingtoni nagykövete szerint az egyeztetések sikeres befejezésével lezárult a folyamat egy nagyon fontos első szakasza. A memorandum célja azoknak az alapelveknek a rögzítése, amelyek alapján működhet majd a magyar állampolgárok számára vízummentes beutazást biztosító rendszer.

A nagykövet felhívta a figyelmet: megalapozatlanok azok az értelmezések - amelyek már a cseh memorandum aláírása kapcsán napvilágot láttak -, hogy holnaptól már vízummentesen lehet beutazni Amerikába.

Mint kifejtette, hátra van még egy viszonylag hosszú periódus. Egyfelől a gyakorlati végrehajtás tekintetében további megállapodásokat kell elérni, másfelől amerikai részről is meg kell teremteni a technikai feltételeket. Az Egyesült Államokban egy elektronikus utaskiléptetési rendszerrel meg akarják teremteni annak a lehetőségét, hogy regisztrálják a kilépő forgalmat.

"Nagy valószínűséggel nem lesz díj"

Berta Krisztina, a külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője - aki a Washingtonba érkezett budapesti szakértői delegációt vezette - elmondta: a remények szerint a mostaninál sokkal egyszerűbben lehet majd beutazni az Egyesült Államokba, és az új rendszerben "nagy valószínűség szerint nem lesz díj".

Aki a tengerentúlra szeretne utazni, annak elektronikusan előzetesen kell majd jeleznie szándékát. Azok, akiket az amerikai fél valamilyen okból, például adategyeztetési probléma miatt esetleg elutasít, egy "vízumszerű eljárás" keretében még engedélyt kaphatnak a látogatásra.

A pénteken egyeztetett mintegy 10 oldalas memorandumot - amelynek szövege hasonló a többi pályázó országgal aláírandó egyetértési nyilatkozatéhoz - a tervek szerint Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter és Somogyi Ferenc nagykövet látja majd el kézjegyével. Washington ugyanaznap tervezi a memorandum aláírását Szlovákiával és Litvániával.