Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Véget ért a Vegyépszer fénykora

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hvg új számában az eladósorban lévő Vegyépszer-csoportról közöl cikket. A Nagy Elek nevével fémjelzett vállalkozásbirodalom fénykora - úgy tűnik - véget ér. A korábban Fidesz közelinek beállított, mostanában pedig szocialista körökben mozgó cég fő profilja, a magasépítés általános hanyatlást mutat, ráadásul az utóbbi időben a vállalat több befektetetésével is melléfogott.

A bajok a Transeletro üzlettel kezdődtek, aztán a vasútépítő Montavia Kft csődje és a presztízsberuházásként indult Paskál park építése tetézte a gondokat. Emiatt a Vegyépszer most stratégiai befektetőt keres. A cégbirodalom tulajdonosi köréről és politikai kapcsolatairól bővebben a hvg-ben olvashatnak.

A Heti Válasz arról ír, hogy a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által meghirdetett Új Tulajdonosi Program leginkább a volt szocialista országokban alkalmazott népi privatizációra emlékeztet. A cikkből kiderül, hogy a program célvállalatainál közel 30 olyan csúcsvezetőt találni, akik vagy pártemberek, vagy az MSZP, illetve a az SZDSZ-elnökének korábbi, üzleti érdekeltségeinél vállaltak munkát. A leginkább tőzsdeértett Állami Autópálya Kezelő Zrt vezetőségében van olyan személy, aki Kóka Jánoshoz, a Magyar Posta irányításában pedig olyan, aki Gyurcsány Ferenchez köthető. További gazdasági és politikai összefonódásokról a Heti Válasz új számában olvashatnak.

A Figyelő új számában arról ír, hogy a közép- és kelet-európai régióban egyre terjed az egykulcsos adórendszer. Ezzel szemben Magyarországon rövid távon nincs esély arra, hogy életbe lépne ez a modell. Bár az egykulcsos adórendszer kiegyenlíti az adóterhelést, és egyszerűsíti a magánszemélyek adóztatását, azért vannak hátrányai is. Így például a rovására írják, hogy szociálisan érzéketlen, az alacsonyabb jövedelműeket még kedvezőtlenebb helyzetbe hozza, továbbá bevezetése hangos tiltakozást válthat ki. Ezeket a negatívumokat pedig a legfőbb döntési pozícióban levő MSZP a jelenlegi helyzetben nem vállalja.