eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Buda Béla: csúsztat az egészségügyi minisztérium

Kétszázhatvan szenvedélybetegséggel foglalkozó szakember írta alá azt a tiltakozó levelet, amelyben sérelmezi, hogy az Egészségügyi Minisztérium májustól megszünteti az Országos Addiktológiai Intézetet. Az aláírók azt kérik Horvát Ágnes minisztertől, hogy azonnali hatállyal vonja vissza az intézmény megszüntetéséről szóló döntését.

Alkoholbetegek, drogosok, a náluk is több gyógyszerfüggő, a játékszenvedéllyel, étkezési zavarral küzdők - mindannyian addiktológiai ellátást igényelnek. Az Országos Addiktológiai Intézet azonban május elsejétől megszűnik önálló intézményként létezni. A gondozási feladatokat a Rehabilitációs Intézethez, a kutatási, adatgyűjtési és egyéb feladatokat a módszertani központhoz teszik át.

Buda Béla, az Országos Addiktológiai Intézet megbízott főigazgatóját kiemelte: a megszűnés nem jelenti azt, hogy a betegek ellátatlanul maradnak, de egyfajta szakmai kultúra megszűnik, és veszélybe kerül a kutatásokat szervező és kapcsolatokat tartó központi iroda létezése.

Hangsúlyozta: már le kellett építeni, és a gondozók finanszírozását felére csökkentette az egészségügyi tárca

Buda Béla szerint csúsztat a minisztérium, amikor arra hivatkozik, hogy a kihasználtság az országos átlag 27 százaléka volt, és ezért csökkenti 1500 óráról 360 órára a jogutódintézmény kapacitását. Kifejtette: a vizitdíj bevezetésével a tárca már felére csökkentette az intézmény forgalmát, míg sok szolgáltatást nem engednek elszámolni, ezért nincs róla adat.

A megbízott főigazgató közölte: többször keresték a minisztériumot, de nem kaptak választ.

Horváth Ágnesnél tiltakoznak

Kétszázhatvan szenvedélybetegséggel foglalkozó szakember írta alá azt a tiltakozó levelet, amelyben sérelmezi, hogy az Egészségügyi Minisztérium májustól megszünteti az Országos Addiktológiai Intézetet. Az aláírók azt kérik Horvát Ágnes minisztertől, hogy azonnali hatállyal vonja vissza az intézmény megszüntetéséről szóló döntését.

A tiltakozó szakemberek levelében az áll, hogy a szakma gyakorlatilag egyetlen háttérintézménye szűnik meg ezzel a döntéssel, és éppen a szenvedélyproblémák súlyos népegészségügyi következményei és társadalmi költségkihatásai miatt van szükség az intézet megerősítésére.

A dokumentum kitér arra is, a lakosság 10 százaléka küzd jelentős alkoholproblémával, a nikotinfüggőség pedig nem csak a felnőttek körében elterjedt, hanem jelentős növekedést mutat a serdülőknél is.

Milliókat érint

A Magyar Addiktológiai Társaság is tiltakozik az Országos Addiktológiai Intézet megszüntetése ellen. A társaság főtitkára szerint fontos, hogy az addiktológiának legyen egy önálló szakmaisággal bíró, független intézménye, ami országosan koordinálni tudja azt a szakmai munkát, ami a betegekkel és ezzel a tudománnyal való foglalkozást jelenti.

Demetrovics Zsolt kiemelte, hogy a magyar társadalom 10-20 százalékát érinti ez a probléma, és abszurd, hogy ennek ne legyen független intézménye.

A főtitkár kiemelte: az intézkedéssel mindössze néhány 10 millió forint takarítható meg, noha minden egyes a területre fordított forinttal a sokszorosát lehetne megspórolni.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×