Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szolgálati visszaéléssel vádolják a volt budapesti rendőrfőkapitányt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szolgálati visszaéléssel vádolja a Budapesti Katonai Ügyészség Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt. Hegedűs Antal, a hivatal vezetője elmondta, Gergényi Péter mellett egy másik volt vezető beosztású rendőr ellen is vádat emeltek.

Korábban az ügyészség három volt rendőri-vezető ügyében folytatott nyomozást szolgálati visszaélés gyanúja miatt, most azonban csak Gergényi Péter, volt budapesti rendőrfőkapitány, és egy másik volt vezető beosztású rendőr ellen emelt vádat - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője.

"Gergényi úr ellen hat rendbeli szolgálati visszaélés vétsége miatt, a vádlott-társa ellen pedig egy rendbeli bűnsegédként elkövetett szolgálati visszaélés vétsége miatt emeltünk vádat. Nyomozást folytattunk még egy volt rendőri-vezető ügyében, akivel szemben bizonyítottság hiányában megszüntettük a nyomozást" - jelentette ki Hegedűs Antal.

A szolgálati visszaélés azt jelenti, hogy az ügyészség szerint a rendőrök visszaéltek szolgálati helyzetükkel, és ezzel egy másik rendőrnek jogtalan hátrányt okoztak.

Sajtóhírek szerint Gergényi Péter ellen a többi között azért indult eljárás, mert menesztése előtt lefokozta egy akciócsoport főtörzszászlósát, és áthelyezte fogdaőrnek.

A rendőr, akit korábban leszerelni is megpróbáltak, hét másik rendőrrel együtt jelentette fel Gergényi Pétert. A volt budapesti rendőrfőkapitány ellen augusztus végén fegyelmi eljárást is indított az Országos Rendőrfőkapitány, mert Gergényi Péter nem a szabályoknak megfelelően kötött szerződést a BRFK nevében. Emiatt a volt főrendőr figyelmeztetésben részesült.

Gergényi Péter szolgálati viszonya egyébként szeptember végén szűnt meg. Posztjáról az úgynevezett Zsanett-ügy, illetve azt követően kirobbant, a rendőrséget érintő korrupciós esetek miatt kellett távoznia.