Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: Az MSZP fejjel ment a falnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz elnöke szerint a népszavazás miatt kieső bevételek az idei évben mindössze a teljes magyar költségvetés egy ezrelékét teszik. Éppen ezért a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj pótlásához a kormány részéről \"az akarat hiányzik, nem a pénz\" - mondta Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Fidesz elnöke szerint a népszavazás nyomán a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése az idei költségvetés mindössze egy ezrelékét, 15,8 milliárd forintot érint. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában ennek kapcsán kijelentette: a kormány részéről ennek pótlására "az akarat hiányzik, nem a pénz".

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője úgy vélte: ezt az összeget a kormányzati luxuskiadások, azaz a reklámok és a felesleges személyi bérek visszafogásával ellentételezni lehet.

Orbán Viktor emlékeztetett a Fidesz javaslatára, melynek értelmében 2009. januárjától a szerencsejátékra kivetett adó bizonyos részéből lehetne pótolni az egészségügy 30 milliárd forintos és a felsőoktatás 10 milliárd forintos bevételkiesését.

Az MSZP fejjel ment a falnak


A volt miniszterelnök hangsúlyozta: nem érti a kormány ez ügyben tanúsított ellenállását. "Ez a kérdés eldőlt, egy higgadtan, demokratikusan gondolkodó kormányzat nem dacos", hanem tudomásul veszi, mi a kötelessége - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy az egészségügyi alapellátás biztosítása "nem úri passzió" arra az alkotmány kötelezi az ország mindenkori vezetését. "A kormány nem tette a költségvetés részévé ezeket a díjakat, holott megtehette volna" - mondta Orbán Viktor, aki szerint az MSZP is pontosan tudta, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése kettős adóztatás, de a szocialisták "fejjel mentek a falnak".

Történelmi szövetség

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint azért nevezhető történelmi szövetségnek a vasárnapi népszavazás, mert a vizitdíj és a kórházi napidíj a középosztály nagyobb része számára kifizethető összeg, ugyanakkor ma Magyarországon negyedmillió nyugdíjas számára ez megélhetési kérdés.

Orbán Viktor szerint a középosztály azt mondta: nem fogadható el, hogy a nyugdíjasok ide jussanak. Az érzelmeknek, a szolidaritásnak és a józan belátásnak egyaránt volt szerepe a népszavazáson - vélekedett a Fidesz elnöke, aki szerint ha 60 százalék lett volna az igenek aránya, akkor lehetett volna reflexre hivatkozni, de 85 százalék esetében nem lehet.

"Nyilván vannak a 300 forinton túli szempontok is, de a középosztály megértette, hogy a nehéz helyzetben lévő emberekkel össze kell fogni" - emelte ki a volt miniszterelnök.

Kiegészítő biztosítások

Orbán Viktor elismerte: létező probléma, hogy az egyre korszerűbb, magas szintű egészségügyi ellátás költségei óriásiak, ezért meg kell határozni, melyek azok a szolgáltatások, melyek részei legyenek az egészségügyi alapellátásnak.

Kiegészítő biztosításokat lehet kötni az extrém esetekre, még üzleti alapon is - mondta a Fidesz elnöke, aki ugyanakkor hangsúlyozta: az üzleti gondolkodást nem szabad beengedni az egészségügyi alapellátásba.