Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Húszéves gyilkossági ügyeket porol le a rendőrség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint kétszáz, húsz évvel ezelőtt történt gyilkossági ügyet vesz elő újra a rendőrség. A nyomozók abban bíznak, hogy az idő elteltével a szemtanúk bátrabban szólalnak meg.

Akár névtelenül is jelentkezhetnek a rendőrség ingyenesen hívható, zöldszámán azok, akiknek információjuk van egy olyan gyilkosságról, amelyet a hatóságok eddig nem tudtak felderíteni.

Az éjszakai életből is jól ismert Prisztás Józsefet 1996. november 1-jén, Budapest III. kerületében ölte meg egy bérgyilkos, aki kerékpáron követte a vállalkozót. A tettes és a megbízó azóta is ismeretlen. Fenyő Jánost, a VICO médiavállalkozás tulajdonosát 1998-ban, napközben, Budapest belvárosában, a Margit utcában ölte meg egy bérgyilkos, akinek személyét és felbujtójának kilétét azóta sem nyomozta ki a rendőrség vagy az ügyészség. Csak néhány a nagy leszámolások közül, amelyeket eddig nem tudott kinyomozni a rendőrség.

Az ilyen ügyek azonban a felderítetlen emberölési ügynek a töredékét teszik ki. Az elmúlt húsz évben nagyjából 220 gyilkossági ügyet nem tudott lezárni a hatóság - mondta az InfoRádióban Kovács Lajos ezredes.

A legtöbbet nyereségvágyból vagy indulatból követték el, leggyakrabban idős vidéki emberek ellen, akiket az otthonaikban öltek meg.

Többeket azonban a nyílt utcán gyilkoltak meg, a közterületi emberölések leggyakoribb áldozatai a taxisok és a prostituáltak.

Kovács Lajos elképzelhetőnek tartja, hogy sok év eltelte után az egykori cinkostársak feladják egymást, mert az eset óta jelentősen megváltozott a viszonyuk, így nem félnek a következményektől.

Hanganyag: Kálló Izabella