eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Koncepcionálisan hibás a koalíció egészségbiztosítási modellje"

Mihályi Péter, az SZDSZ szakpolitikusa szerint a népszavazás eredménye nem befolyásolja az egészségügyi reform következő lépését, az egészségbiztosítási pénztártörvény végrehajtását. Gaál Péter, az Egészségügyi Menedzserképző Központ programvezetője ugyanakkor úgy vélekedett, koncepcionálisan hibás a kormánypártok modellje a magánbefektetők bevonásával működő egészségpénztárakról. Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter közölte: a kórházi szféra felkészült, de sok feltételt kell még tisztázni.

A SZDSZ szakpolitikusa szerint a népszavazás eredménye nem befolyásolja az egészségügyi reform következő lépését, az egészségbiztosítási pénztártörvény végrehajtását. Mihályi Péter kiemelte: az egészségbiztosítási pénztártörvényt végre kell hajtani, amíg nincs más döntés.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta, hogy rengeteg, hosszú távra gondolkodó komoly befektető érdeklődik máris, és várja a pályázat meghirdetését a politikai kockázat ellenére.

Mihályi Péter szerint a biztosítóknak megéri beszállni a magyar egészségügybe minél korábban. Hozzátette: ez egy hosszú távú befektetés, és nincs jelentősége annak, hogy az első években milyen megtérülési mutatókat lehet elérni.

Az egyetemi tanár kiemelte, hogy a politikai kockázatokat nem lehet megbecsülni.

"Rosszabb rendszer lesz, mint ami most van"

Koncepcionálisan hibás a kormánypártok modellje a magánbefektetők bevonásával működő egészségpénztárakról - mondta az InfoRádiónak az Egészségügyi Menedzserképző Központ programvezetője.

Gaál Péter úgy vélekedett, a biztosítók közötti verseny nem fogja elősegíteni a hatékonyabb és jobban hozzáférhető ellátást, mert a biztosító pénzügyi érdeke mást fog diktálni. Rosszabb rendszer lesz, mint ami most van - hangsúlyozta.

Nem létezik olyan konstrukció, amelyben egy irányba mutat a társadalmi érdek és a biztosító érdeke, ugyanis technikailag nehezen megvalósítható a fejkvóta-korrekciós képlet - közölte az Egészségügyi Menedzserképző Központ programvezetője.

Hozzátette: ez működőképes lehetne, ha 90 százalék pontossággal előre tudná jelezni, hogy az adott biztosítottal mekkora egészségügyi kiadások lesznek. Hollandiában már 20 éve fejlesztgetik a rendszert, és eddig 30 százalékos pontosságig jutottak - mondta.

Gaál Péter szerint nem a pénztárak, hanem az egészségügyi szolgáltatók, tehát mondjuk a kórházak szintjére kellene tenni a versenyt. A jelenlegi rendszert lehetne fejleszteni azzal, hogy informáltabbá teszik a választást az intézmények között - emelte ki.

Fennáll a veszélye annak, hogy szakadékba zuhannak a pénztárak, ha nem fognak össze a befektetők, és nem kényszerítik a kormányzatot arra, hogy a részletszabályokat megalkossa - hangsúlyozta az Egészségügyi Menedzserképző Központ programvezetője. Hozzátette: ha egy befektető a piacra lép, akkor megindulnak a többiek is, függetlenül attól, hogy magas-e a kockázat.

Rácz: Sok feltételt kell még teljesíteni

A kórházi szféra felkészült arra, hogy a szolgáltatói között a versenyt akár a jelenlegi körülmények között, akár a több-biztosítós rendszerben megalkossa - mondta Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter a Népszabadság szervezésében összehívott konferencián az InfoRádiónak.

A Veszprém megyei kórház főigazgatója ugyanakkor kiemelte, hogy még sok feltételt kell teljesíteni. Hangsúlyozta, hogy a képlékeny kérdéseket tisztázni kell, a végrehajtási utasítások még most jelennek meg, és ez komoly változást eredményezhet az intézményrendszerre vonatkozóan. Emellett vannak olyan anomáliák a törvényben, amelyek az intézményrendszer szintjén okoznak problémát, mint például a várólisták, a betegfogadási listák vagy a betegnyilatkozatokat szabályozó rendeletek - tette hozzá Rácz Jenő.

A korábbi tárcavezető közölte, hogy a hosszú távú megegyezést, az elosztás elveiről folytatott széles körű vitát is szükségesnek tart. Meg kell kérdezni az emberek véleményét, mert minden forint tőlük érkezik az egészségügybe.

Hanganyag: Torda Júlia és Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×