eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gyurcsány az Alkotmánybíróságot hibáztatja

Nagyon sokat árt Magyarországnak, ha lényegében költségvetési kérdésekről lehet szavazni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben.

A népszavazást értékelő beszédében a kormányfő úgy vélekedett, hogy felelős polgári demokráciában nem lehet olyan kérdést feltenni a választóknak, akarnak-e az emberek valamilyen közszolgáltatásért kevesebbet fizetni, vagy adót, járulékot csökkenteni.

Ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc azt is mondta, hogy tudomásul veszi az Alkotmánybíróság népszavazási kérdéseket érintő korábbi döntését, de hibának tartja, nem ért vele egyet, és az véleménye szerint sokat árt Magyarországnak.

A miniszterelnök azonban azt is elismerte, hogy 2002 és 2006 közötti tevékenységével a koalíció is hozzájárult ahhoz, hogy olyan kérdéseket lehetett feltenni a választóknak, amikről a népszavazáson döntöttek.

"Mi magunk is - és ezt mondom szocialista barátaimnak elsősorban, és csak másodsorban a szabad demokratáknak - hozzájárultunk ahhoz 2002 és 2006 között, hogy éljen és viruljon az illúzió, amelynek a csapdájába esett most az ország. Nem tudtunk ellenállni az ezzel kapcsolatos csábításnak, ami ugyan nem tőlünk jött (...), hogy elegendő csak akarni, és igazából teljesítmény nélkül növekszik a nyugdíj, a családi ellátás és nagyon sok minden" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: ezáltal ma Magyarországon szégyen- és felelősségérzet nélkül lehet feltenni olyan kérdéseket, mint amilyenekről a népszavazás döntött.

Navracsics: pótlólagos forrást kell találni

A Fidesz frakcióvezetője szerint nagyon fontos forrást találni a népszavazás miatt kieső bevételek pótlására, a KDNP képviselőcsoportjának vezetője úgy vélte, a kormány vagy végrehajtja a döntéseket, vagy lemond, míg az MDF elnöke szerint válság alakult ki az egészségügyben és az oktatásban.

A miniszterelnök napirend előtti felszólalását követő reagálásokban Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint senki sem gondolta azt, hogy ingyenes az egészségügy és az oktatás, de ha az emberek elég sokat fizetnek ezekért a szolgáltatásokért, akkor nem kellene róluk még egy bőrt lehúzni.

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott: "Gyurcsány úr, kit érdekel, hogy ön egyetért a nép akaratával vagy nem ért egyet". Szerinte egy demokráciában a kormány két dolgot tehet: vagy végrehajtja a nép akaratát vagy lemond.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint sem a kormány, sem a Fidesz nem tud megoldást találni a kialakult válságra, ezért létre kellene hozni egy független szakértői testületet.

A népszavazás kétségkívül vereség az MSZP-nek - mondta Lendvai Ildikó. A szocialisták frakcióvezetője közölte: nem örülnek a papírforma győzelmének, "ez kétségkívül egyfajta vereség, (...) de olyan vereség, ami után az ember feláll, ha tudja, hogy dolga van, és a kormánypártoknak dolga van".

Kóka János, az SZDSZ elnöke a napirend előtti vitában azt mondta, Magyarországon az emberek kétharmada nem fizet az egészségügyi ellátásért semmiféle járulékot, háromnegyede pedig adót sem fizet, ezért el kell érni, hogy többen fizessenek adót és járulékot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×