eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Forráshoz jut a Terror Háza

Százötvenezer ember vett részt eddig szűrővizsgálaton a Szűréssel az Életért Program keretében - írja a Népszabadság. Az eddig érintett hét nagyvárosban ezrek keresték föl az országos szűrési roadshow vizsgálóhelyeit, több helyen háromszoros volt a túljelentkezés.

A szakemberek hatezer beteget szűrtek ki, az időben észlelt problémáról tanúskodó lelet többeknél életmentőnek bizonyult. Ez a SZ.É.P., vagyis a kormányzati szűrőprogram tavalyi mérlege.

Van, aki szerint az ingyenesség, mások szerint a tájékoztatás, vagy egyszerűen csak a "körítés" mozgósította az embereket.

Dr. Horváth Béla, a szűrésben részt vevő bőrgyógyász azt mondja: a háziorvosoknak nincs idejük arra, hogy elmondják, milyen vizsgálatokra kellene elmenniük az embereknek.

A legtöbben arról panaszkodnak, hogy "az ajtóból vizsgálták meg", nemegyszer jön úgy a beteg, hogy nem vették észre nála a bajt - mondja.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közreműködésével 1,2 milliárd forintot nyert a Terror Háza Múzeumot működtető Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány - olvasható a Magyar Nemzetben.

A következő két évben mintegy 30 ezer interjút készítenek a XX. század történéseinek szemtanúival a középfokú oktatási intézmények diákjai az Emlékpontok elnevezésű program keretében. A programban mintegy 250 iskola vehet részt, a diákok pályázhatnak a programban való részvételre.

Újra az egekbe szöktek az állampapírhozamok: a háromhónapos diszkontkincstárjegyé pénteken újabb 34 bázisponttal, 8,6 százalékra emelkedett - számol be róla a Világgazdaság.

A hosszabb futamidejű - három-, öt- vagy tízéves - kötvények hozama ennél is magasabbra ugrott.

A drasztikus emelkedést több okkal magyarázza a piac: az egyre kínzóbb likviditáshiány, a kockázatvállalási hajlandóság csökkenésének újabb hulláma, illetve az év elején megváltoztatott nyugdíjpénztári szabályozás egyaránt szerepet játszott a jelenségben.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a dohányzás zárt közterületeken történő teljes tilalma tartja izgalomban a vendéglátóipart, amelynek jelen pillanatban semmi esélye arra, hogy érdemi forgalmi javulás következzen be. A számítások szerint a lakosság 2010-ig nem heveri ki a megszorításokat. Ezt követően is még 1-2 év mire újra élénkül a helyek forgalma.

Amíg a vendéglátás gyenge hasznot produkál, addig a fennmaradáshoz a szektor munkaerővel és munkaidővel igyekszik trükközni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×