eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bizonytalanná válhat több kórház sorsa

Több, a közelmúltban privatizált kórház sorsa válhat bizonytalanná, ha a bíróság jogerősen is kimondja, hogy a közbeszerzési törvény megsértésével adták át a működtetési jogukat.

A Népszabadság arról ír, hogy csaknem 240 roncskocsit szállíttatott el tavaly a közterület-felügyelet. Ha a tulaj nem jelentkezik, a kocsi bontóban végzi. De nem jelentkezik, mert a szállításért és a tárolásért a roncs értékének sokszorosát kellene kifizetnie. A toplistát a szállítási adatok szerint Zugló vezeti 78 autóval, utána Újbuda jön 71 kocsival, de előkelő helyet vívott ki magának Pesterzsébet, Óbuda és a XVII. kerület is. Tavaly 383 jármű szállítását rendelte meg a felügyelet, de a szállítással megbízott cég, már csak 235-öt talált a megjelölt helyen.

A Magyar Nemzet információ szerint több, a közelmúltban privatizált kórház - köztük az egri és a gyöngyösi - sorsa válhat bizonytalanná, ha a bíróság jogerősen is kimondja, hogy a közbeszerzési törvény megsértésével adták át a működtetési jogukat. Fővárosi Bíróság helybenhagyta a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amely szerint megsértették a közbeszerzési törvényt a gyöngyösi Bugáth Pál Kórház működtetési jogának magánkézbe adásakor, mert mellőzték a közbeszerzési eljárás lefolytatását. Tegnap este a döntőbizottság az egri kórház esetében is elmarasztaló határozatot hozott, így ennek az ügynek a folytatása is a bíróságon várható.

Az Index összeállításból kiderül: eddig háromszáz darabot adtak el a világ legkisebb pisztolyából. A megrendelőknek legalább fél évet kell várniuk az 5,5 centis fegyverre, amivel állítólag ölni is lehet. A 19,8 grammos pisztoly 5,5 centiméter hosszú, kalibere 2,34 milliméter, a gyártó éles és vaktöltényeket is ad hozzá. Az apró lövedék 430 km/h-s sebességgel hagyja el a fegyver csövét, és közelről akár egy emberrel is végez.

A Világgazdaság írása szerint Budapest a 49. legkedveltebb lakóhely a külföldön élő üzletemberek körében - derül ki 254 metropolisra kiterjedő felméréséből. Ezzel a magyar főváros került az egyik legkedvezőbb helyre az új EU-tagállamok között. A lista nem csupán az egyes metropolisokban a külföldi menedzserek számára jellemzően elérhető jövedelmet veszi figyelembe, hanem olyan, az életminőséget alapvetően befolyásoló tényezőket is, mint például a környezetszennyezés mértéke, a klíma, az infrastruktúra állapota, az egészségügyi vagy oktatási szolgáltatások elérhetősége és minősége, a személyes biztonság vagy a belpolitikai feszültségek mértéke

A Napi Gazdaság szerint állnak a bioetanol beruházások. A korábban tervezett, harmincnál is több bioetanolgyárból egyelőre egy indult el az idén. Év végén dönenek ugyanis Brüsszelben arról, hogy kötelezővé tegyék -e az etanol benzinbe keverését. Amíg ez nem derül ki, addig a beruházások finanszírozása túlságosan kockázatos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×