Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eltűnt kétezer ember a XI. kerületből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A helyi választási bizottsághoz fordul két fideszes és egy kereszténydemokrata választókerületi elnök, mert a XI. kerületben több mint kétezer választópolgárnak nyoma veszett, legalábbis a feladóhoz visszaérkezett postai küldemények szerint.

Eddig csak a szavazócédulák eltűnéséről szóltak a hírek, a főváros XI. kerületben azonban sokkal rejtélyesebb dolog történt.

Kecskeméten kiderült, hogy nagyjából 1400 ember nem kapta meg a választási értesítőjét, mert egy postás, aki attól rettegett, hogy nem tudja időben kivinni azokat, valószínűleg elégette a hivatalos leveleket. Egy debreceni kollégája pedig 732 értesítőt ásott el a kézbesítés helyett.

Újbudán azonban nem a leveleknek, hanem a címzettjeiknek veszett nyoma. A kerületi önkormányzathoz 2160 értesítő érkezett vissza, mert a postások nem találták a tulajdonosaikat - mondta az InfoRádióban Kupper András, a kerületi Fidesz-frakció vezetője, aki emiatt a helyi választási bizottsághoz fordul.

A 2160 ember ugyanis az újbudai választásra jogosultak 2 százalékát teszik ki, így az érintettek távolmaradása már akár a népszavazás eredményét is befolyásolhatja. Mindössze nagyjából 500 emberről derült ki, hogy a névjegyzék lezárulta után máshová költözött.

Újbuda jegyzője, dr. Filipsz Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy a névjegyzék összeállítása a központi lakcímadatbázisra épül, és abben egyénileg változtatást végrehajtani nem lehet. Hangsúlyozta, hogy semmilyen hátrány nem éri azokat, akik nem kaptak értesítőt, aki akar, és szerepel a névjegyzékben, az el tud menni szavazni.

A Magyar Posta Zrt-nek 107 687 darab választási értesítőt adtak át, amelyet Újbudán kell kézbesíteni. Ebből 2160 választási értesítőt visszavitt a posta, azaz nem tudta a címzetthez eljuttatni. Ennek okai a következők: 42 személy elhalálozott, 1508 elköltözött, 521 ismeretlen helyen tartózkodik, 72 címe elégtelen, azaz a regisztrált cím nem azonosítható, 17 esetben nem volt hová elhelyezni a levelet.

Hanganyag: Tenczer Gábor