Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jön a vihar: három régióban és Budapesten piros riasztás van érvényben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Piros, tehát első fokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a főváros térségére és az ország északkeleti régióira a következő órákra. A legmagasabb fokozatú riasztás az emberi életeket is fenyegető időjárási jelenségek előfordulásának lehetőségét jelzi.

A viharciklon délután két óra előtt éri el várhatóan Budapest térségét.

A Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl területein óránkénti 110 kilométer körüli sebességű széllökésekre is lehet számítani - közölte Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus a távirati irodával.

Néhol két centiméteres jégdarabok is kísérhetik a viharos, néhol orkán erejű szelet.

A szél akár fákat is kidönthet, illetve tetőket is megbonthat, ezért a meteorológiai szolgálat azt kéri, hogy, aki teheti tartózkodjon zárt helyen, és járművekkel is biztonságos helyen, az öregebb fáktól távol parkoljanak.

Máshol narancs

Az ország többi részén narancssárga riasztás van érvényben. Ez a riasztási fokozat erős vihart jelez, amelynek területén a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométeres sebességet. Az előrejelzések szerint a délutáni órákban akár 110 kilométer/órás széllökések is lehetnek.

A későbbiekben az ország egész területén elrendelhetik a piros riasztást.

A hidegfront, amelyet zivatarok, és óránként 90-100 kilométeres sebességű szél kísér, északnyugat felől érkezik.

Két hullámban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa korábban az InfoRádiónak elmondta: indokolt lehet a piros fokozatú riasztás is, ha a jelenleg Németország déli részét és Csehországot érintő hidegfront nem veszít intenzitásából.

A hidegfront két hullámban érkezik: az első szombat délután éri el Magyarországot, emiatt indokolt lehet a piros riasztás kiadása. A második hullám vasárnap ér az ország fölé, így előfordulhat, hogy napközben az ország középső részén ismét indokolt lesz a piros riasztás - mondta Kolláth Kornél.