eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jön a vihar: három régióban és Budapesten piros riasztás van érvényben

Piros, tehát első fokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a főváros térségére és az ország északkeleti régióira a következő órákra. A legmagasabb fokozatú riasztás az emberi életeket is fenyegető időjárási jelenségek előfordulásának lehetőségét jelzi.

A viharciklon délután két óra előtt éri el várhatóan Budapest térségét.

A Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl területein óránkénti 110 kilométer körüli sebességű széllökésekre is lehet számítani - közölte Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus a távirati irodával.

Néhol két centiméteres jégdarabok is kísérhetik a viharos, néhol orkán erejű szelet.

A szél akár fákat is kidönthet, illetve tetőket is megbonthat, ezért a meteorológiai szolgálat azt kéri, hogy, aki teheti tartózkodjon zárt helyen, és járművekkel is biztonságos helyen, az öregebb fáktól távol parkoljanak.

Máshol narancs

Az ország többi részén narancssárga riasztás van érvényben. Ez a riasztási fokozat erős vihart jelez, amelynek területén a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométeres sebességet. Az előrejelzések szerint a délutáni órákban akár 110 kilométer/órás széllökések is lehetnek.

A későbbiekben az ország egész területén elrendelhetik a piros riasztást.

A hidegfront, amelyet zivatarok, és óránként 90-100 kilométeres sebességű szél kísér, északnyugat felől érkezik.

Két hullámban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa korábban az InfoRádiónak elmondta: indokolt lehet a piros fokozatú riasztás is, ha a jelenleg Németország déli részét és Csehországot érintő hidegfront nem veszít intenzitásából.

A hidegfront két hullámban érkezik: az első szombat délután éri el Magyarországot, emiatt indokolt lehet a piros riasztás kiadása. A második hullám vasárnap ér az ország fölé, így előfordulhat, hogy napközben az ország középső részén ismét indokolt lesz a piros riasztás - mondta Kolláth Kornél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×