eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma

Vagyonokba kerülhetnek a vesztes perek

Február hatodikától változnak a perköltségek megfizetésével kapcsolatos szabályok. A jövőben pervesztés esetén, munkaügyi eljárásokban a munkavállalót terheli az összes költség. Ha a vesztes fél nem fizeti meg a perköltségeket, akkor az adóhivatal hajtja be az eljárás díját.

Február hatodikától úgy változnak a munkaügyi perek szabályai, hogy pervesztés esetén a munkavállalónak kell az összes perben felmerülő költségeket megtérítenie - mondta a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke.

Minél nagyobb a keresetlevélben megjelölt összeg, pervesztés esetén várhatóan annál magasabb perköltséget kell majd fizetni. Korábban egyébként a munkavállalót csak az ügyvédi költségek megtérítésére lehetett kötelezni.

Handó Tünde hozzátette: az új jogszabály csak azokat érinti, akik február 6. után nyújtanak be kereset.

Nem kell előre leróni az illetéket, viszont perveszteség esetén az állam által előlegezett költséget meg kell fizetni - fejtette ki a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke.

A változás nemcsak a munkaügyi pereket érinti, hanem az apaság megállapításért, a gondnokság alá helyezésért, és a gyermek elhelyezéséért indított pereket is.

Mentesség kérhető, de a perköltségek meg nem fizetését szigorú szabályokhoz kötik - tette hozzá Handó Tünde. Kifejtette: a mentesség feltétele, hogy a havi jövedelem ne haladja meg a minimálnyugdíjat, és ne legyen vagyona.

Kevesebb per indulhat

A bíróságok általában nem vezetnek statisztikai adatokat arról, hányan nyernek és veszítenek pert, de a bíróság elnöke szerint nem lehet azt kijelenteni, hogy a munkaügyi pereket többnyire a munkavállalók nyerik meg.

A munkaügyi bíróságokon 2007-ben 241 százalékkal több per indult, mint 1999-ben. Egy bíró átlagosan 142 ügyet fejezett be és átlagosan 96 ügy maradt folyamatban az év utolsó napján.

Az új törvény hatására várhatóan sokkal kevesebb per indul majd a munkaügyi bíróságokon.

Változás az is - és ez már nemcsak a munkaügyi bíróságot érinti -, hogy pártfogó ügyvédet a bíróság már nem rendelhet ki. Ennek kirendeléséről a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat dönthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×