Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Index vs. főváros: kezdődik az első menet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Népszabadság annak járt utána, mitől emelkedett tízezerrel az oktatásban dolgozók száma, mint ahogy az a statisztikai hivatal legutóbbi jelentéséből kiderült. Az utóbbi két évben a közigazgatásból 68 ezer, az egészségügyből 27 ezer munkavállaló távozott, miközben az oktatásban 239 ezerről 249 ezerre nőtt a létszám.

A lap szerint ez annak az eredménye, hogy a közigazgatásból, leginkább az önkormányzatoktól 30 ezer alkalmazottat átsoroltak az oktatási ágazatba, vagyis papíron más területre kerültek, mint korábban.

A szakminisztérium megerősítette: a pedagóguslétszám nem nőtt, sőt 163 ezerről 157 ezerre csökkent ebben az időszakban, a létszámnövekedés annak a következménye, hogy egyes szakfeladatok a közigazgatástól az oktatáshoz kerültek át.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a tavalyi nem a magyar cégek éve volt, hiszen az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke szerint naponta majdnem 270, egész évben 100 ezer vállalkozás szűnt meg Magyarországon.

A megszűnő cégek tulajdonosai állítása szerint a magas közterhek miatt a feketegazdaságba menekültek, és a legális gazdaság árai alatt dolgoznak. A Coface Hungary hitelbiztosító felmérése azt mutatja, hogy 2007-ben 25 százalékkal nőtt annak esélye, hogy a cégek fizetésképtelenné válnak.

Az Index.hu beperelte a fővárost a 4-es metró adataiért. Az internetes lap beszámol arról, hogy ma kezdődik annak a pernek a tárgyalása, amelyet azért indított, hogy megkapja a beruházás költség-haszon elemzését.

Az anyagból derül ki, hogy a metró 485 milliárd forintból épülő első szakasza megtérül-e a későbbiekben az adófizetőknek. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szakértőinek számítása szerint a metró árának csak 40-80 százalékát hozza vissza.