Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tökéletes recept a fertőzések megelőzésére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A spanyolnátha 1918-ban, szinte egész Európában szedte áldozatát. Dániában azonban nem emelkedett a halálozások száma. Hogyan kerülték el a világjárványt? Erre a táplálkozáskutatók adták meg a választ.

A spanyolnátha több áldozattal járt Európában, mint az I. világháború. Egyedül Dániát kerülte el, amelynek oka nagy fejtörést okozott a járványok terjedését vizsgáló kutatóknak.

A megoldásra a táplálkozáskutatók jöttek rá: kiderült, hogy a dán kormány a háború alatt, 1917-ben szükségállapotot rendelt el - mondta el az InfoRádióban Benda Judit gyógyszerész.

A szükségállapot pedig abban állt, hogy az emberek kevesebb vajat és húst kaptak, és olyan luxuscikkekre sem futotta, mint a cukor. A kenyér teljes kiőrlésű lisztből készült, mert nem volt lehetőség a finomításra.

A dánok azt ették, amit maguk is megtermeltek: krumplit, tejterméket, epret és teljes kiőrlésű kenyeret.

Ez segített nekik abban, hogy bár a fertőzést megkapták, de az nem hatalmasodott el rajtuk. Erős immunrendszerük leküzdötte a spanyolnáthát, így nem haltak bele a kórba.

A szakember rámutatott: a finomított élelmiszerekben - a cukorban, a lisztben - sokkal kevesebb ásványi só, nyomelem vagy vitamin van. Holott az immunrendszernek nagyon nagy szüksége van ezekre.

Ezek pedig nem pótolhatók, például a mesterséges vitaminokkal. Az élő táplálékban ugyanis sokkal több tápanyag van, mint a mesterségesekben.

Benda Judit úgy látja: a fertőzések megelőzésére a legjobb módszer, ha nem eszünk finomított élelmiszereket.

Hanganyag: Torda Júlia