Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Van olyan háziorvos, aki havi 400 ezer forintnak mondhat búcsút 2009-től

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Orvosi Kamara szerint a vizitdíj és kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt sem az alapellátásban, sem a kórházaknál és érdemben nem volt hatással a hálapénzre sem - mondta Éger István elnök.

Közölte: visszautasítják azokat a kormányzati kijelentéseket, miszerint a költségvetésből nem tudják majd pótolni a vizitdíj és a kórházi napidíj bevételeit, amennyiben a népszavazáson a többség ezen díjak eltörlésére szavaz.

A kormánynak az a feladata, hogy biztosítsa a praxisok biztonságos működését és megfelelő finanszírozását - mondta.

"Amennyiben a vizitdíj intézménye megszűnne, a Magyar Orvosi Kamara mindent el fog követni annak érdekében, hogy az ezzel kapcsolatban jelentkező bevételkiesést a következő év költségvetésében megjelenítsék a döntéshozók, tehát az alapellátás működőképes maradjon" - fogalmazott a köztestület elnöke.

A díjfizetéssel a MOK továbbra sem ért egyet, továbbá praxisonként a vizitdíj-bevétel - betegszámtól függően - nagyon eltérő bevételt jelent az orvosoknak.

Van ahol a bevétel 80-90 ezer forint, de van olyan praxis is, ahol ez az összeg eléri a 400 ezer forintot havonta, ugyanakkor egy rendelő fenntartási, működtetési költségei nagyjából megegyeznek - mondta Éger István.

Minisztérium: Éger politikailag elkötelezett

A Magyar Orvosi Kamara elnöke ismét a politikai elkötelezettség alapján és nem az orvosok érdekeinek megfelelően beszélt a vizitdíjról és a napidíjról - írta közleményében az Egészségügyi Minisztérium.

"Miközben egy évvel a vizitdíj bevezetése után egyértelmű tény, hogy ez a beteg számára szimbolikus díj lényegesen javította a háziorvosi rendelők anyagi biztonságát, a kamara elnöke rendületlenül folytatja küzdelmét egy olyan eszköz ellen, amit Európa kétharmadában alkalmaznak" - olvasható a dokumentumban.