eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Több patikában is hiány van hétköznapi gyógyszerekből

Bár törvény kötelezi a patikákat, mégis az esetek mintegy negyedében fordul elő, hogy nem kapható az orvos által felírt készítmény - derül ki a Spatium Consulting kutató és tanácsadó cég elemzéséből. A próbavásárlások során mindössze az esetek egy százalékában fordult elő, hogy a patikus olcsóbb, azonos hatóanyag tartalmú készítményt ajánlott fel a receptre felírt drágább helyett - mondta Gergely Péter, a cég ügyvezetője. A Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke reagálásában kiemelte: valamennyi támogatott készítményt kötelező forgalmaznia a gyógyszertáraknak.

Az esetek 27 százalékában fordult elő, hogy a recepten szereplő készítményt nem tudta kiadni a patika, mert az nem volt készleten - ismertette a Spatium Consulting kutató- és tanácsadó cég elemzését az ügyvezető.

Gergely Péter kifejtette, hogy a teljesen hétköznapi, népbetegségre való gyógyszerek esetében is gyakori a hiány.

A cég kutatása szerint a patikusok önmaguktól nem ajánlanak olcsóbb, azonos hatóanyagú készítményt a recepten szereplő helyett, hiszen az esetek mindössze egy százalékában tapasztalták azt, hogy eleget tesznek ebbéli kötelességüknek a gyógyszerészek.

Az ügyvezető közölte: ha a vásárló rákérdez, akkor több patikus teszi ezt meg, de az esetek egyharmadában még ekkor sem adnak ki más készítményt.

A gyógyszerészek az esetek kétharmadában kínálnak alternatívát, de egy részében drágább gyógyszert adnak - tette hozzá.

A betegek szeretik azt a gyógyszert megkapni, amit az orvos felírt, ám az esetek 3,5 százalékában a patikus figyelmeztetés nélkül másik készítményt akart kiadni, mint ami a recepten szerepelt - hangsúlyozta Gergely Péter.

A felmérés szerint ugyanakkor a lakosság fele elfogadná az olcsóbb készítményt, ha ezt a patikus felajánlaná.

A kamara szerint a felmérés nem tükrözi a gyakorlatot

Valamennyi támogatott készítményt kötelező forgalmaznia a gyógyszertáraknak - reagált az elemzésre a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke.

Hankó Zoltán az InfoRádiónak elmondta: a felmérés nem tükrözi a mindennapi gyakorlatot, és azt sem tartja reálisnak, hogy mindössze a patikák egy százaléka ajánl olcsóbb készítményt a felírt készítmény helyett.

A gyógyszergazdaságossági törvény rendelkezései miatt valóban nehezen tudnak a patikák készletezni, mivel havonta változik a készítmények ára - tette hozzá.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×