eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Százötven milliót kóstál a galvániszap elszállítása

Bár a környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint kedden az összes galvániszapot elszállítják a csepeli telephelyekről, a helyi Fidesz szerint a föld alatti csatornában még maradhatott a környezetszennyező anyagból. Németh Szilárd, a csepeli Fidesz-frakció vezetője szerint a mentesítés eddigi költsége eléri a 150 millió forintot.

Nemcsak a talaj felső rétegébe, hanem abba a több száz méter hosszú csatornába is került a mérgező galvániszapból, amely az anyag tárolására használt két telek alatt fut - mondta az InfoRádiónak a csepeli Fidesz-frakció vezetője a helyi önkormányzat és a környezetvédelmi minisztérium által megrendelt szakértői jelentésekre hivatkozva.

Németh Szilárd közölte: a terület megtisztítására vonatkozó közbeszerzési dokumentumok nem említik a csatorna kitakarítását, ezért erre a veszélyforrásra felhívja Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter figyelmét.

Azért fontos a galvániszappal teli csatorna kitisztítása, mert abból az mérgező anyag közvetlenül a Dunába kerülhet, és fenyegetheti a folyó ökológiáját, valamint a Budapest vízellátásának 20 százalékát biztosító csápos kutakat - tette hozzá a fideszes politikus.

A galvániszap elszállítása 90 millió forintba került, ebben azonban még nincsenek benne a mérések, szakértői kutatások elkészítésének, a talaj letakarásának és a terület őrzésének költségei - mondta Németh Szilárd, aki szerint éppen ezért az eddigi kármentesítésre fordított összeg akár a 150 millió forintot is elérheti.

A politikus úgy véli, hogy ezt az összeget vissza kell szereznie az államnak: azokat kell felelősségre vonni, akik felelősek a csepeli galvániszap-szennyezésért.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×