Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fodor: Az osztrákoknak hozzá kell szokniuk a határozott fellépéshez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar környezetvédelmi miniszter válaszokat vár osztrák partnerétől a Rába újbóli habzása ügyében. Fodor Gábor elmondta: az osztrák partnernek hozzá kell szoknia a Rába szennyezése ügyében megváltozott, határozott magyar fellépéshez.

Hozzátette: kisebb szennyezések 2009-ig még lehetnek a folyón, amelynek vízminősége azonban máris sokkal jobb, mint a kétoldalú megállapodás előtt, amikor az osztrák bőrgyárak korlátozás nélkül szennyezték azt.

A folyó mellett működő három bőrgyárat csak jövőre látják el korszerű szűrőberendezésekkel, így addig számítani lehet kisebb mértékű szennyeződésekre a folyón. Szintén jövőre zárják be azt az erőművet is, amely jelenleg még a folyóba engedi szennyező anyagát.

Fodor Gábor elmondta azt is: az osztrákok vállalták, hogy szigorítják a környezetvédelmi szabályokat. A magyar miniszter most választ vár arra: hogyan kérik számon ezek betartását a szennyező gyárakon.

A Rábát évekig szennyezték az osztrák üzemek, néhány hónapja azonban a két ország környezetvédelmi minisztereinek megállapodása után végre megszűnt a habzás a folyón. A múlt héten azonban ismét szennyező anyagokat találtak a vízben, Szentgotthárdnál, később a Greenpeace környezetvédelmi szervezet kiderítette, hogy a káros anyagot a Wollsdorfban lévő bőrgyár engedte a folyóba.

A Greenpeace szerint a törvényesen engedélyezett határértéket tizenkétszeresen lépte túl a szennyezés. Különösen a foszfor, a króm és a nitrogén kibocsátása nőtt meg.