eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Február 1-jétől bármikor lehet vasutassztrájk

Február 1-jétől sztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Hogy pontosan melyik napon kezdik meg a munkabeszüntetést, még nem lehet tudni. Gaskó István elmondta: a dátumot előre tudatják majd az utazókkal. A MÁV vezérigazgatója szerint viszont jogtalanok a követelések.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete meghirdette a sztrájkot február 1-jétől, de hogy pontosan mikor teszik le a munkát, arra vezetőjük, Gaskó István egyelőre nem tudott válaszolni.

A VDSZSZ elnöke a követeléseikről elmondta: korábban abban állapodtak meg a vasúttársaság vezetőivel, hogy valamennyi vasutas részesül a MAV-Cargo privatizációjából származó bevételekből, a MÁV azonban most ezt nem akarja betartani.

Elmondta azt is: a korábbi gyakorlat az volt, hogy ha egy tevékenységi kört egy új cégbe szervezett át a közlekedési vállalat, akkor a dolgozók automatikusan 10 százalékos fizetésemelést kaptak, így kompenzálták őket a megnövekedett munkaerőpiaci kitettségért. Most azonban az újonnan alakuló cégek ennek nem akarnak eleget tenni.

Gaskó István elmondta azt is: egyelőre sikertelen a MÁV vezetésével folyó tárgyalás a sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásokról. Az egyeztetés szerdán folytatódik.

Utoljára december 17-ére hirdettek határozatlan idejű munkabeszüntetést a vasutasok, a sztrájkot azonban egy napon belül felfüggesztették. Akkor a több mint 14 ezer beosztott munkavállalóból 996 sztrájkolt, azaz 7,1 százalék. Ez 700 millió forintos kárt okozott a vasúttársaságnak.Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója szerint jogilag és gazdaságilag megalapozatlanok a VDSZSZ sztrájk követelései, elfogadhatatlan a február elsejétől meghirdetett gördülő sztrájk is, mert az utasok kiszolgáltatottságához vezet.

Az MTI-nek nyilatkozva Heinczinger István elmondta: a VDSZSZ követelése - a munkáltató által megajánlott 6,9 százalék és a kiszervezés miatt követelt 10 százalékos bérfejlesztés - 17 százalékos béremelést jelentene. Ehhez jönne még a MÁV Cargo Zrt. privatizációjából követelt 2,5 havi bér kifizetése, ami 30 milliárd forint kiadás a MÁV Zrt-nek - mindez a vasút működésében jelentős tétel.

A MÁV Zrt. vezérigazgatója indokolatlannak tartja a VDSZSZ követelését azért is, mert a jogutódként működő kiszervezett cégeknél a dolgozók továbbra is élvezik a MÁV-nál korábban megszerzett szociális és jóléti juttatásokat, ezért elfogadhatatlan a 10 százalékos többletkövetelés.

A MÁV Cargo privatizációs bevételéből történő részesedés kapcsán a vezérigazgató kifejtette: a MÁV Cargo dolgozói a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) keretében részesednek a privatizációs bevételből. Jogszabály szerint MRP szervezet csak a saját vállalatának eladásból kaphat pénzt, ezért jogszabályellenes lenne, ha más vasúttársaság dolgozói is kapnának a Cargo privatizációs bevételétből.

Heinczinger István utalt arra is, hogy a magyar privatizáció mintegy 20 éves története során nem volt még példa hasonló esetre, ha a VDSZSZ követelése teljesülne, akkor bárki bármikor előállhatna hasonló igénnyel.

A MÁV Zrt. vezérigazgatója elmondta, vizsgálják, hogy jogszerű-e a bejelentett gördülő sztrájk. Véleménye szerint a sztrájkjognak megvannak az alapelvei, ha nem közlik időben a sztrájk kezdetét, az a joggal való visszaélést is jelentheti.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×