eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A légszennyezettség szinte minden nap meghaladja a határértéket

Az idei évből eddig 29 nap telt el, ezek közül 23-ban a budapesti levegő szennyezettsége meghaladta az egészségügyi határértéket. Több civil szervezet, a Stop Szmog! kampány szervezői ezért demonstrációt tartottak a fővárosban, méghozzá nem is akárhol.

A Heim Pál Gyermekkórház elé szervezte látványos tiltakozó akcióját a Levegő Munkacsoport, a Kerékpáros Klub és a Greenpeace Magyarország környezetvédelmi szervezet. Hogy miért pont ide?

Mert ez az az intézmény, amelyben a legsúlyosabb asztmás vagy más légúti betegségben szenvedő gyermekeket kezelik, az egészségügyi átalakítás óta - mondta az InfoRádióban Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője.

Õk korábban a Svábhegyi Gyermekkórházban, egy jó levegőjű környéken gyógyulhattak, most azonban - annak ellenére, hogy betegségük súlyossága szoros kapcsolatba hozható az általuk beszívott levegő szennyezettségével - a város legszennyezettebb részén kaptak helyet.

Elmondta azt is: Magyarországon egyre nő az asztmás és szénanáthás gyerekek száma. Budapesten legalább 15-20 ezer légzőszervi megbetegedéssel küzdő gyerek él.

A rendezvényen elhangzott, hogy a főváros 2006 májusa óta rendelkezik egy olyan levegőtisztaság-védelmi programmal, amellyel a zöldszervezetek is elégedettek. Azzal azonban már nem, hogy ehhez az elmúlt több mint másfél év alatt nem készült el a megvalósításhoz szükséges intézkedési terv, így valójában semmilyen előrelépés nem történt a fővárosi levegő jobbítása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×