eur:
394.91
usd:
365.98
bux:
65152.53
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán: "Elment a kormány józan esze"

A vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról döntő népszavazásról beszélt hétfőn a Fidesz elnöke a párt frakcióülése előtt. Orbán Viktor hangsúlyozta: régen látott olyan arcátlanságot, mint akkor, amikor a kormány közpénzből kampányol. Az ellenzéki párt elnöke szerint azt kell elérni, hogy a szavazás érvényes és eredményes legyen. A népszavazás nem pártkérdés, nem érdekes, hogy korábban ki kire szavazott - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Először értékelte a Fidesz elnöke nyilvánosan a népszavazás kapcsán kialakult helyzetet azóta, hogy Sólyom László államfő bejelentette a népszavazás március 9-i dátumát.

Orbán Viktor a párt parlamenti frakciójának ülése előtt hangsúlyozta: régen látott olyan arcátlanságot, mint manapság, amikor a kormány közpénzből kampányol, ezért felszólítják a kormányt, hogy ezt hagyja abba.

"Elment a józan eszük"

A Fidesz elnöke a frakció tagjai előtt elmondott beszédében hangsúlyozta: miközben milliárdokban mérhető a kampányra fordított összeg, dobozdíjat akarnak bevezetni olyan gyógyszerekre, melyektől emberek élete függ. "Elment a józan eszük, ezt mindannyian érezzük" - jelentette ki Orbán Viktor.

A társadalombiztosítás jövőjéről szóló törvényt nem lehet az emberek beleegyezése nélkül megváltoztatni, ezért a Fidesz véleménynyilvánító népszavazást kezdeményez február 11-én - mondta az ellenzéki párt vezetője, hozzátéve: ha ezt nem engedik, akkor állampolgári kezdeményezésre ebben a témában várhatóan ősszel lesz egy másik népszavazás.

A népszavazás a változtatás első fontos lépése lehet

"Magyarországon esélyt kaptak az emberek a változtatásra, nagy lehetőség kapujában áll az ország. A leromlást meg kell állítani, a kormányzati hazugságokkal tovább élni nem lehet. Ehelyett felelős döntések kellenek" - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint ezen az úton a népszavazás a változtatás első fontos lépése lehet. "Egyik oldalon azt látjuk, hogy az emberek felelősséggel gondolkodnak és dolgoznak, a másik oldalon pedig van egy, az országot lejtőre sodró, kapkodó, a kormányzáshoz nem értő kabinet" - jelentette ki a Fidesz elnöke.A Fidesz elnöke szerint el kell érni, hogy a népszavazás érvényes és eredményes legyen. "Ez nem lesz olyan könnyű, mint sokan gondolják, hiszen ismét megindult a kormányzati hazugsághadjárat. Legalább akkora hazugság-kampányra kell felkészülni, mint a 2006-os választási kampányban" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint a népszavazás nem pártkérdés. Nem érdekes, hogy korábban ki kire szavazott, eszmei-ideológiai szempontból merre húz a szíve. A XXI. század legfontosabb kérdéseiről kell dönteni - tette hozzá.

Semmi sem megy tönkre magától

"Szeretnénk, ha a választók megértenék, hogy a kormányzati hazugságok és az ország süllyedése közvetlen kapcsolatban állnak egymással. A hazugság hiteltelenséget és válságot eredményez" - jelentette ki a Fidesz vezetője, aki hangsúlyozta, hogy semmi sem megy tönkre magától. "Szakadékba zuhanni egyetlen autó sem szokott, valaki mindig ül a volánnál. Valakik felelősek azért, hogy becsapták az országot. Az emberek döntőt többsége pontosan tudja, ki miatt került az ország lejtőre" - jelentette ki Orbán Viktor.

"Március 9-én az emberek végre dönthetnek azokról, akik eddig a fejük fölött döntöttek róluk" - tette hozzá, elismerve, hogy hazugság mindig lesz a világban, de ez nem ok arra, hogy azt elfogadjuk. "Tolvajok is mindig voltak, de azt, hogy úgyis lesznek mindig tolvajok, ezért nem kell őket felelősségre vonni, csak olyan mondja, akinek elment a józan esze" - mondta a Fidesz elnöke.

"Az igazság mellett személyesen is ki kell állni"

Orbán Viktor szerint nem elég a hazugságot otthon ülve elutasítani, az igazság mellett személyesen is ki kell állni. "Ha nem megyünk el igennel szavazni, azt üzenjük, hogy ezentúl is hagyjuk magunkat becsapni. És ez meg is fog történni" - jelentette ki az ellenzéki párt vezetője.

A Fidesz elnöke szerint dönteni kell: olyan országot akarunk, ahol a hatalmon lévők bármit megtehetnek következmény nélkül, vagy egy olyan országot, ahol súlya van a kimondott szónak, a tetteknek következményük van és mindenkinek vállalnia kell a felelősséget.

"Nem egyszerűen három konkrét kérdésről van szó, hiszen ez egy nagy szimbolikus döntéssé is összeáll. Egy rossz politikát akarunk eltörölni, új korszakot szeretnénk nyitni" - fejezte be a párt frakciója előtt elmondott beszédét Orbán Viktor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×