Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már a lakbér után is áfát kell fizetni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az áfatörvény módosítása értelmében az idei évtől 20 százalékos áfa terheli a lakbért. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint a többletet a kerületi önkormányzatoknak kellene felvállalniuk, a lakókat ugyanis a közműdíjak jelentős emelkedése is sújtja.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője az áfatörvény módosítása után arra kéri a kerületi képviselő-testületeket: úgy módosítsák a lakbérekre vonatkozó rendeletüket, hogy a 20 százalékos többlet ne a lakókat terhelje.

Mint mondta, a fővárosiakat már eddig is hatalmas áremelkedések sújtották, a közműdíjak és a közlekedési tarifák ugyanis szintén nem az inflációnak megfelelő mértékben emelkedtek.

Ha a képviselő-testületek másként nem rendelkeznek, az idei évtől automatikusan 20 százalékkal emelkedik az önkormányzati lakások bérleti díja, a lakóknak ugyanis már áfát is fizetniük kell a szociális alapon megkapott bérleményért.

Tavaly több kerületben is felvetődött a bérleti tarifák átszabása, ezek a lakások ugyanis nemhogy nyereséget nem hoznak - igaz, szociális alapon ítélik oda ezeket -, hanem jókora kiadást jelentenek a helyhatóságoknak, a bérleti díjakból ugyanis nem folyik be akkora összeg, amely az épületek karbantartásához elegendő lenne.

Egyes belvárosi kerületekben még az is szóba került, hogy a díjakat a piaci árakhoz szabják, ez azonban nagy felháborodást váltott ki, egy-egy nagyobb lakás lakóinak ugyanis a jelenlegi többszörösébe került volna a lakhatás.

Hanganyag: Tenczer Gábor