Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Harmincezer ember tűnt el Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A statisztikák szerint két év alatt 90 ezer embert bocsátottak el a közszférából. Az elküldöttek egyharmada "eltűnt", szakértők szerint aki csak tehette, előre hozott nyugdíjba menekült.

A Népszabadság azt írja, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, míg 2005 júniusában 819 800-an dolgoztak a közszférában, tavaly év végén már csak 729 600-an. A kilencvenezer elbocsátottból mintegy 30 ezren "eltűntek". Mindössze ezren tudtak elhelyezkedni a versenyszférában, ugyanakkor hatezernél is kevesebben jelentek meg a munkanélküli-regisztrációban. Szakértők szerint, aki csak tehette, előre hozott nyugdíjba menekült. Sokan a felajánlott átképzési segítséget - idegen nyelvi, számítástechnikai vagy pályázatírói kurzust -, illetve a vállalkozás indításához felkínált hárommillió forintos kedvezményes kölcsönt vették igénybe. Az elbocsátottak harmadának sorsáról nincsenek információk. Munkaügyi szakértők szerint jó részük arra számít, hogy visszahívják a közszolgálatba.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Honvédelmi Minisztériumban azt fontolgatják, hogy a korábbi tervekhez képest két év késéssel, 2012-től ajánlják fel a lízingelt Gripen vadászrepülőgépeket nemzetközi missziókra. A 2010-es célkitűzés a Medgyessy-kormány elgondolásait tükrözte, amely alapján az eredeti, 2001-es bérleti szerződést 2003-ban azért módosították - kétszeresre növelve a program árát -, hogy a gépeket távol Magyarországtól expedíciós hadviselésre is lehessen alkalmazni. Az ellenzék szükségtelennek tartja a Gripenek ilyen felajánlását, míg annak megvalósíthatóságát szakmai körökben megkérdőjelezik.

A magyar bankok a napokban kezdik utalni a 3-6 havi bérnek megfelelő bónuszokat - tudta meg a Napi Gazdaság. A jelzálogpiaci válság miatti meghúzott nadrágszíj a Wall Street-i bankok vezető tisztviselőinél közel 5 százalékkal apasztotta a kifizetett jutalmak összegét. Az idén várható rosszabb napokra reagálva a magyarországi bankok az érdekeltségi rendszeren keresztül is megpróbálják majd a maximumot kihozni magukból. A kereskedelmi szektorban azonban már az előző és is nagyon gyengére sikerült, egyes cégek a kiadások csökkentését a 2007 után esedékes vezetői jutalmak lefaragásával, a bónuszok visszatartásával érik el.

A Világgazdaság azt írja: közel ezer gyógyszer ára csökkent átlagosan mintegy negyedével az elmúlt évben a generikus készítmények versenyének fokozását célzó intézkedések eredményeként. Akad olyan termék, amelyet most 75 százalékkal olcsóbban értékesít a gyártója, mint egy évvel ezelőtt, s számos olyan készítmény is, amelynek az árából több tízezer forintot faragtak le. Ebből azonban a vevők gyakran mit sem érzékelnek, hiszen ezzel párhuzamosan mérséklődött a támogatások mértéke, sok esetben az árcsökkenésnél is nagyobb arányban. A legnagyobb cégek árbevételét viszont több milliárd forinttal is megkurtíthatta az, hogy számos készítményüket a korábbinál jóval olcsóbban kényszerültek adni.

A portfolio.hu legújabb, ingatlanpiaci felmérése szerint várhatóan az irodapiac sikerrel szívja majd fel a 2009-ig átadandó mintegy 500 ezer négyzetmétert, a bérleti díjak azonban valamelyest csökkenni fognak. Míg a logisztikai ingatlanok esetében szintén csökkenő bérleti díjakkal számol a piac, addig a bevásárlóközpontok és a belvárosi üzlethelyiségek emelkedő bérleti díjakkal számolhatnak a következő két évben.