Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb szívvizsgálatot finanszírozna az OEP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tervek szerint a közeljövőben a társadalombiztosítás állja majd az úgynevezett kardio-CT-vel elvégzett vizsgálatok költségét - értesült az InfoRádió. Az eljárás jelenleg több mint 160 ezer forintjába kerül a betegeknek. A vizsgálat révén fájdalom- és kockázatmentesen felismerhetők a szív koszorúereinek kóros elváltozásai, így már a korai szakaszban kiderülhet a később esetleg szívinfarktushoz vezető elváltozások jelentős része.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy a közeljövőben állami finanszírozást kap a kardio-CT, így könnyebben elérhetővé válik a rászorulók számára. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője, Molnár Barbara azt mondta: az Egészségügyi Minisztérium szándéka egyértelműen a vizsgálat támogatása.

Az eljárás jelenleg 160 ezer forintba kerül, és ebben nincs benne a 15 ezer forintos konzultációs díj.

Az Origo internetes oldal cikke szerint az újszerű vizsgálat jelentőségét az adja, hogy teljesen fájdalommentesen egy ambuláns, mindössze 10-15 perces vizsgálattal lehetővé válik a szív- és az érrendszer valódi 3 dimenziós ábrázolása. Segítségével megjeleníthetők az erekben szűkületet okozó lerakódások, illetve egyes - más vizsgálattal nehezen megítélhető - anatómiai elváltozások, és a szívizom esetleges rendellenes működése is.

Az eljárás a páciens számára semmilyen kellemetlenséget nem jelent, és csaknem 100 százalékos biztonsággal képes kizárni a koszorúér-szűkületeket, illetve diagnosztizálni azokat a betegség korai fázisában.

További előnye a módszernek, hogy nemcsak az ér üregét, hanem annak falát is megjeleníti, amely lehetőséget nyújt - sűrűségbeli eltérések alapján - a lerakódások összetételének elemzésére is.

Magyarországon kardio-CT -re csak három helyen, Pécsett, Debrecenben és Budapesten van lehetőség.

A szív- és érrendszeri megbetegedés okozta halálozások tekintetében a Szív Világszövetség adatai alapján Magyarország a második helyen áll. A betegségek kialakulásának két fő oka a túlsúly és a dohányzás. A szakemberek ezért az életmódbeli szemléletváltás fontosságát hangsúlyozzák.