eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Századvég-Forsense: biztos Fidesz-előny

A Századvég és a Forsense legújabb közvélemény-kutatása szerint az MSZP és a Fidesz támogatottsága is csökkent az elmúlt hónapban. Az ellenzéki pártot a választókorúak 26, a szocialistákat 11 százaléka támogatja. Az MDF-re az összes választásra jogosult 4 százaléka szavazna, az SZDSZ támogatottsága 2 százalék.

A Századvég és a Forsense legújabb közvélemény-kutatása szerint a két nagy politikai erő tábora között továbbra is jelentős a különbség; az ellenzéki pártot a választókorúak 26, a szocialistákat 11 százaléka támogatja.

Az elmúlt négy hónap során a Fidesz 5, a nagyobbik kormányzópárt 7 százalékpontos támogatottságcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Jelentős különbség ugyanakkor, hogy míg a Fidesz támogatottsága az elmúlt esztendő során folyamatosan 26 és 31 százalék között ingadozott, addig az MSZP szimpatizánsainak aránya a tavaly tavaszi enyhe felfutás után lassú, de folyamatos csökkenést mutat.

A felmérés szerint egy most vasárnapi voksolás után kétpárti parlament alakulna, mivel az MDF-re az összes választásra jogosult 4 százaléka szavazna, az SZDSZ támogatottsága 2 százalék, a többi párt szimpatizánsainak aránya pedig összesen sem éri el a 2 és fél százalékot.

A Századvég és a Forsense adatai szerint most a szavazásra jogosultak 61 százaléka élne választójogával. A biztos szavazó, és pártot is választók köre jelenleg mindössze 35 százalékos szinten áll. Így továbbra is érvényes a Századvég-Forsense decemberben megfogalmazott állítása, miszerint ezen választói kategória esetében ilyen alacsony arányt még soha sem mértek.

Az elemzés szerint a kormány tevékenységét jelenleg a válaszadók 66 százaléka, az ellenzékét munkáját pedig 52 százaléka ítéli meg negatívan.

Ha öt opció közül választhatják ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás (MSZP vagy Fidesz kormány, a jelenlegi vezetővel Gyurcsány Ferenccel illetve Orbán Viktorral, vagy nélkülük, s ötödik opcióként pedig egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése), akkor kisebb Fidesz-előny mutatkozik, mint a hagyományos pártszimpátiára vonatkozó kérdés esetében.

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül január során is a volt miniszterelnököt tartják többen alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére. Ugyanakkor mindkét politikus töretlen, 90 százalék körüli bizalmat élvez saját pártja hívei körében, és a pártválasztásukban bizonytalanok közel 10 százalékponttal nagyobb arányban tartják alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencet, mint Orbán Viktort.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×