eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem kell messzire futni, ha diszkrimináció érte

A jövőben minden bizonnyal növekedni fog a kisebbségi jogok országgyűlési biztosának munkája. Eddig ugyanis a Budapesten székelő hivatal a legtöbb panaszt a fővárosból és környékéről kapta, de hamarosan minden megyében felkereshetnek az emberek egy olyan irodát, ahonnan bejelentésüket továbbítják az ombudsmannak.

Heteken belül az Szociális és Munkaügyi Minisztérium által létrehozott Esélyek Házában működő ügyfélszolgálatokon is tehetnek bejelentést a nemzeti és kisebbségi jogok országgyűlési biztosának azok, akik diszkriminációt tapasztalnak.

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter elmondta: országszerte összesen 20 ügyfélszolgálat van. A hálózatot az önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködve hozta létre a tárca.

Az egyenként 2-3 munkatárssal működő irodák feladata, hogy képzéseket, konferenciákat szervezzenek a diszkrimináció visszaszorítása érdekében, hetente kétszer pedig ügyfélszolgálatot is tartanak a jövőben, és a megfelelő hivatalhoz továbbítják a hozzájuk fordulók panaszait.

A miniszter úgy látja: ha a munkatársak jól végzik a munkájukat, és az emberek értesülnek tevékenységükről, akkor a jövőben szükség lesz a hálózat fejlesztésére.

Kállai Ernő, a nemzeti etnikai és kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint ezáltal várhatóan szaporodnak majd a diszkriminációval kapcsolatos panaszok.

Mint mondta, a legtöbb panaszt eddig a fővárosból és környékéről kapták, feltehetően azért, mert az itt élők tudják könnyen elérni a Budapesten lévő hivatalt. A jövőben azonban kiderül majd: a probléma főleg a fővárosra jellemző vagy csak a távolság miatt nem emeltek panaszt a vidéken élők.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×