Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: Csak pletyka - a nap legfontosabb hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormányfő szerint Magyarország jó úton jár a pénzügyi egyensúly megtemetésében. Gyurcsány Ferenc a davosi Világgazdasági Fórumon az Európai Bizottság pénzügyi biztosával folytatott megbeszélésén közölte: véget ért a kiigazítás megszorító szakasza, idén már növekedhet a bérek és a nyugdíjak reálértéke és mérsékelten nőhet a fogyasztás.

A miniszterelnök azt mondta: a figyelmet egyre inkább a gazdasági növekedésre lehet fordítani. A találkozón Joaquín Almunia biztos megerősítette a bizottságnak a magyar konvergenciaprogrammal összefüggő értékelését, amely szerint kiegyensúlyozott és tartható a program és az idei deficitcél.

A Fidesz szerint, amikor Gyurcsány Ferenc a megszorítások végéről beszél, akkor mindig új erőre kap a kormányzati pénzbehajtás. Az ellenzéki párt úgy véli: minden korábbinál nehezebb év vár a kis- és középvállalkozókra is.

Stabil a magyar bankrendszer

A világgazdaságban tapasztalható pénzügyi válságjelenségek ellenére stabilnak tartja a magyar bankrendszert a bankszövetség főtitkára.

Nyers Rezső úgy vélte: semmilyen drámai fejlemény nem várható az idén a devizahitelezésben. A szakember azt mondta: a forint árfolyamának alakulása a hitelezés szempontjából is fontos, de nem számít a forint tartós gyengülésére.

Csökkenő forgalom

Tavaly az év első tíz hónapjában átlagosan 2,7 százalékkal csökkent a kiskereskedők forgalma 2006 azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az októberi kiskereskedelmi forgalom 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Több pénzbe kerül az egészségügy

Több tízmillió forintos plusz támogatást kért a fővárosi kórházaknak az influenzajárvány, valamint a január eleji rendkívüli időjárás során megnövekedett traumatológiai esetek miatt a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke.

Szolnoki Andrea a testület ülésén arra is felkérte a főpolgármestert, hogy a miniszternél kezdeményezze a detoxikáló állomások szakmai és finanszírozási helyzetének rendezését.

Elsöprő többségben az igenek

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 48 százaléka biztosan részt vesz a március 9-ére tervezett népszavazáson.

A Szonda Ipsos 514 választópolgár megkérdezésével készült adatai alapján a Fidesz választói körében ez az arány 69, míg az MSZP szimpatizánsok körében 45 százalék.

Az igenek aránya mindhárom kérdésben többségben lenne. A megkérdezettek 52 százaléka szerint ha az igenek kerülnek többségbe, akkor a kormánynak meg kell hozni a szükséges változtatásokat, 36 százalékuk pedig úgy véli, hogy a kabinetnek le kell le kell mondania.

Gyurcsány: nem lesz kormányátalakítás

A miniszterelnök minden alapot nélkülözőnek tartja azokat a híreket, amelyek szerint kormányátalakításra készül. Gyurcsány Ferenc a távirati irodának adott nyilatkozatában pletykának minősítette a Lamperth Mónika szociális és munkaügyi, Draskovics Tibor tárcanélküli és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter távozásáról szóló lapinformációkat.

A Magyar Nemzet korábban arról írt, hogy Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter az egyik nemzetközi könyvvizsgáló céghez távozik, és már alá is írta szerződését.

Szintén a napokban jelent meg sajtóban Szetey Gábor személyügyi államtitkár távozásának híre, aki korábbi cégétől kapott állásajánlatot.

Egyetértési jogot szeretnének

Egyetértési jogot kér a kormánytól az önkormányzatokat érintő kérdésekben a Magyar Önkormányzatok Szövetsége - közölte a szervezet elnöke. Gémesi György közleményében azt írta, hogy a helyhatóságok érdekérvényesítő ereje nem kielégítő, és az elmúlt évben sem sikerült a biztonságos működéshez szükséges feltételeket megteremteni.

Megnyílt a kiállítás

Megnyílt a Mediciek fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A Reneszánsz Év keretében megrendezett tárlat többek között Donatello, Botticelli, Leonardo da Vinci, Raffaello és Bronzino munkáin keresztül mutatja be a korszakot; a mintegy 200 műtárgyat 60 olasz gyűjteményből kölcsönözték.