Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Beszélne az Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zaklatás miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumának elnöke a Fővárosi Főügyészségen. Földesi-Szabó László csütörtöki sajtótájékoztatóján érdemi kérdésekre nem válaszolt, de bejelentette: levélben kérte Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy adjon felmentést a titoktartási kötelezettség alól. Az alapítványt 1,2 milliárd forintnyi adó- és vámcsalással, illetve 900 millió forintos sikkasztással gyanúsítják.

Az Egymásért alapítvány zaklatás miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a Fővárosi Főügyészségen. Földesi-Szabó László, a Nemzetbiztonsági Hivatallal kapcsolatban álló szervezet kuratóriumi elnöke szerint ugyanis az ügyükben eljáró szervek kimerítik a zaklatás törvényben rögzített tényállását.

Az újságíróknak kiosztott, csütörtöki keltezésű feljelentésben egyebek mellett az áll: "a közel egy éve folyó párhuzamos eljárások során megállapítható, hogy (...) konkrét megállapítás nélkül (...) megalapozatlan és indokolatlan kihallgatások, iratellenes cselekedetek sorozatát végzik (...) az ügyben eljáró szervek".

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumának azt is elmondta a tájékoztatón: nem tud érdemi kérdésekre válaszolni, mert nem akar államtitkot sérteni.

Földesi Szabó László titokvédelemre hivatkozva nem válaszolt a Nemzetbiztonsági Hivatal és az alapítvány kapcsolatát firtató kérdésekre sem.

A 2000-ig az Országos Rendőr-főkapitányságnál nyomozóként dolgozó Földesi Szabó Lászlót és hat társát különösen nagy értékű csempészettel gyanúsítják.

A Vám- és Pénzügyőrség szerint 1,2 milliárd forintnyi adót és vámot nem fizettek be, miközben több ezer tonna élelmiszert hoztak be a Távol-Keletről.

Földesi Szabó Lászlót állítólag magas rangú vámos barátnője buktatta le, miután szakítottak, de az elnök erről sem nyilatkozott.

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetőit 900 millió forintos sikkasztással is gyanúsítják; ez volt az a szervezet, amelyik Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős miniszter öccsének is adott megbízásokat.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke annyit jelentett be: kérte a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy adjon felmentést a titoktartási kötelezettség alól.

Hanganyag: Molnár Anikó