eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sólyom kitűzte a népszavazást

Sólyom László köztársasági elnök március 9-ére, vasárnapra tűzte ki a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazást.

Sólyom László köztársasági elnök több okból döntött a március 9-ei dátum mellett: ez felelt meg az eddigi gyakorlatnak, nem látta indokoltnak a referendum további késedelmét, valamint a tavaszi ünnepek is így maradtak kívül a kampány időszakán - mondta Kumin Ferenc.

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerint az államfő a lehető legkorábbi időpontra írta ki a népszavazást. Az indokokról szólva kifejtette: korábbi hasonló döntéseknél, választások időpontjának kiírásánál is törekedett az államfő a minél korábbi időpontok megjelölésére.

Kiemelte azt is, hogy a népszavazás kiírását megelőző, hosszúra nyúlt eljárás után a köztársasági elnök nem látott indokoltnak bármilyen további késedelmet. Hozzátette: Sólyom László azt is mérlegelte, hogy a március 9-ei dátumot választva a két közeli ünnep, március 15-e és a húsvét is a népszavazás után lenne.

A főosztályvezető szerint az ország a nemzeti ünnepre túl lesz a kampányon, ami szavai szerint javíthatja a méltó ünneplés esélyeit.

A parlament december 17-én rendelte el a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett referendumot.

A jogorvoslati határidő végéig hét kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz; ezek közül hat mindhárom országgyűlési határozatot, míg egy csak a képzési hozzájárulásról szólót támadta meg.

A testület egyik kifogást sem találta megalapozottnak. Sólyom Lászlónak a jogszabály szerint a Magyar Közlönyben történő közzétételtől számított tizenöt napon belül kellett meghoznia döntését.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×