Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sólyom kitűzte a népszavazást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sólyom László köztársasági elnök március 9-ére, vasárnapra tűzte ki a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazást.

Sólyom László köztársasági elnök több okból döntött a március 9-ei dátum mellett: ez felelt meg az eddigi gyakorlatnak, nem látta indokoltnak a referendum további késedelmét, valamint a tavaszi ünnepek is így maradtak kívül a kampány időszakán - mondta Kumin Ferenc.

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerint az államfő a lehető legkorábbi időpontra írta ki a népszavazást. Az indokokról szólva kifejtette: korábbi hasonló döntéseknél, választások időpontjának kiírásánál is törekedett az államfő a minél korábbi időpontok megjelölésére.

Kiemelte azt is, hogy a népszavazás kiírását megelőző, hosszúra nyúlt eljárás után a köztársasági elnök nem látott indokoltnak bármilyen további késedelmet. Hozzátette: Sólyom László azt is mérlegelte, hogy a március 9-ei dátumot választva a két közeli ünnep, március 15-e és a húsvét is a népszavazás után lenne.

A főosztályvezető szerint az ország a nemzeti ünnepre túl lesz a kampányon, ami szavai szerint javíthatja a méltó ünneplés esélyeit.

A parlament december 17-én rendelte el a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett referendumot.

A jogorvoslati határidő végéig hét kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz; ezek közül hat mindhárom országgyűlési határozatot, míg egy csak a képzési hozzájárulásról szólót támadta meg.

A testület egyik kifogást sem találta megalapozottnak. Sólyom Lászlónak a jogszabály szerint a Magyar Közlönyben történő közzétételtől számított tizenöt napon belül kellett meghoznia döntését.